Zwangerschapskilo’s na een gastric bypass

Met een tweede baby die ik aan het fabrieken ben in mijn buik mag ik mezelf wel een expert noemen op het gebied van aankomen na een gastric bypass. Ik geef het niet graag toe en had het graag anders gezien, maar ook tijdens deze zwangerschap kom ik weer aan. Ik ben nu ruim 25 weken zwanger en ik ben negen kilo aangekomen. Voor mij is dat heel heftig om te moeten ervaren, want zwaarder worden brengt bij mij ook weer veel onzekerheid met zich mee.

Afvallen met een gastric bypass

Ik ben gigantisch veel afgevallen met mijn gastric bypass. Ik geloof er nog steeds heilig in dat het mijn redding is geweest. Ik was zwaar. Veel te zwaar. En ik ben nog steeds te zwaar, maar niet meer zo zwaar als toen. Ik ben zo’n 55 kilo afgevallen in een jaar tijd. Het ging allemaal razendsnel en het was niet bij te houden voor mijn lichaam en geest.

Zwanger worden? Dat stond helemaal niet op de planning toen ik in 2013 naar de huisarts stapte voor een verwijzing. Ik had geen kinderwens en had ook niet gedacht dat die ooit zou komen. Afvallen na een zwangerschap schijnt heftig te zijn als je een gastric bypass hebt gehad, maar daar maakte ik me niet druk om. Maar goed, dingen veranderen nu eenmaal en twee jaar na mijn maagverkleining raakte ik in verwachting van Fons.

Aankomen tijdens de zwangerschap

Ik kwam gigantisch aan tijdens de zwangerschap van Fons. Op het einde durfde ik niet eens meer op de weegschaal te gaan staan, want ik was er zó verdrietig om. Ik at niet alleen soms wat ongezond, maar ook vaker dan ik gewend was. Mijn lichaam schreeuwde om eten en waar ik na de gastric bypass nooit meer een hongergevoel had was dat tijdens mijn zwangerschap opeens wel zo. En achteraf maar goed ook, want Fons kwam natuurlijk te vroeg, maar was gelukkig niet dysmatuur (te licht) voor zijn termijn.

Ook tijdens deze zwangerschap ben ik dus alweer flink aangekomen. Nog niet zoveel als rond dezelfde tijd met Fons, maar aankomen doe ik zeker. Ook tijdens deze zwangerschap ervaar ik weer een hongergevoel. Lastig, maar ook broodnodig. Ik vergat namelijk vaak te eten en dat zit er nu niet meer in.

Ondanks dat ik veel eet heb ik wel tekorten. Ik slik nu ijzertabletten en calciumtabletten, maar slikte voordat de tekorten aan het licht kwamen ook al een enorme hoeveelheid extra vitamine D, vitamine B en de normale zwangerschapsvitaminen. Tsja, zwanger zijn met een gastric bypass is vooral wat extra letten op je vitamines en voeding, blijkt wel weer.

Afvallen na de zwangerschap

Ik kan nu al niet wachten tot Noor er is. Niet alleen omdat mijn man en ik daar enorm naar uit kijken, maar ook omdat ik weer wil afvallen. Tijdens mijn zwangerschap denk ik aan de baby, maar daarna is mijn lichaam weer van mij. Ik denk dat het gevoel weer een eigen lichaam te willen hebben extra wordt versterkt doordat ik nu zo immobiel als de pest ben. Ik loop nog maar weinig, kan niet eens zonder pijn boodschappen doen en de dagelijkse 5 tot 10 kilometer die ik wandelde met Fons? Daar kan ik nu alleen nog maar van dromen.

Nu droom ik dus over wandelen, over afvallen, over weer gezond worden en weer mezelf zijn. Ik heb altijd een pesthekel gehad aan sporten, maar ik ben er nu toch eindelijk van doordrongen dat ik niet anders kan als ik ooit weer al mijn zwangerschapskilo’s en het laatste restje kilo’s wat ik überhaupt nog kwijt wilde af wil vallen. Ik ga mijn best er enorm voor doen vanaf medio dit jaar. Eerst lekker die baby afbroeden en genieten van de nieuwe samenstelling van ons gezin en daarna ga ik meer tijd voor mezelf inplannen. Tijd om te sporten, tijd om te ontspannen, tijd zonder mijn kinderen. Marije-tijd in plaats van mama-tijd. Ik vond het altijd onzin, dat gezeik over tijd voor jezelf nodig hebben, maar ik zie nu echt wel in dat ook ik wel eens me-time nodig heb!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock, badkamer met weegschaal, Kitch Bain.

Letten op mijn voeding

In het voortraject van de operatie en de periode erna leerde ik om heel goed te letten op wat ik binnen kreeg. Dat hield ik het eerste jaar goed vol, dat letten op en bijhouden van wat ik binnen kreeg. Ik had er apps voo waar ik alles in zette en hield me er strak aan. Daar is de klad in gekomen na het overlijden van mijn moeder en na de zwangerschap van Fons is het niet meer beter geworden. Ik ga dus weer terug naar af. Naar de basis. Mealpreppen, genoeg eiwitten naar binnen werken, ’s avonds wat kwark eten in plaats van de chips die ik nu weer af en toe in mijn bakkes duw, dat soort dingen. Ook ga ik eens kijken of ik nog voedingsschema’s heb van de eerste periode na de operatie, want daar is vast nog heel veel uit te halen voor me. Die basis hè, dat is toch het belangrijkste.

Afvallen nadat je met je mini-maag zwanger bent geweest is inderdaad niet makkelijk. Het is niet onmogelijk, maar behoorlijk moeilijk. Maar goed, ik moet niet zeiken, maar het gewoon gaan doen. Ik hoop eind dit jaar weer een stuk lekkerder in mijn vel te zitten. Een verse baby rijker en héél wat kilo’s armer. Ik kijk er enorm naar uit!

Wie doet er met me mee tegen die tijd? 🙂

Reactie op “Zwangerschapskilo’s na een gastric bypass

  1. Ik ben nu al begonnen…na zwanger zijn en een bypass…dit is week 1 van de Weight watchers….ik ben super gemotiveerd maar net wat je zegt het is ook verdrietig dat het weer moet…:(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten