Door Yulia – Hoe ik ontspannen kan reizen met een kind

Als je mij vraagt hoe het kan dat ik zo relaxed ben als ik met mijn dochter reis, dan is het antwoord: just let it flow. Ach joh, zo cliché is dat! Maar wat kan je anders doen? Negen van de tien keer gaat altijd iets mis of niet volgens plan wanneer je met een kind reist. Ga je je er echt druk om maken? Dat mag, maar dat los niets op. Wat ik zeker weet is dat reizen met kids, zelfs vanaf baby af aan, bijzonder is en laat ik je even verzekeren: veel kinderen houden van reizen. Het is hun grote avontuur! Dus grote kans dat je uiteindelijk je eigen Indiana Jones zult hebben!

Toen Marije me vroeg of ik het leuk vond om iets over reizen met kinderen te schrijven voor haar blog werd ik meteen blij. Maar daarna dacht ik: “Maar misschien bof ik gewoon met mijn dochter. Misschien is het voor veel moeders echt de grootste uitdaging van hun leven.” Ik doe toch een poging om mijn eigen ervaring en tips te delen. Mijn doel is duidelijk: andere moeders inspireren. Het maakt niet uit hoe dichtbij of ver weg de bestemming is, zolang je als ouder maar van de tijd samen met je kind kunt genieten.

Een lange vlucht met een baby

De allereerste reis van Hayley was toen ze zeven maanden oud was. Waar naartoe? Naar Indonesië! Bam! We reisden met z’n tweetjes. Harold, mijn man, kon niet mee vanwege werk. Was ik bang? Natuurlijk! Dat kind was maar een ukkie! En ze kon alleen maar huilen, plassen en poepen, en oh ja, eten en drinken natuurlijk. De reis was zestien uur vliegen. Ik had een directe vlucht geboekt, want ik dacht dat dat minder gedoe zou zijn dan een vlucht met tussenstops.

Hayley at toen al fruithapjes en tussendoortjes en ik gaf nog steeds borstvoeding. Ik propte mijn handbagage vol met verschillende tussendoortjes, fruithapjes, melkpoeder (just in case) en veel luiers (een stuk of 12). Beter te veel dan te weinig! Het lopen van de douane naar de gate ging soepel. Maar ze was al moe. Het was tijd voor haar middagdutje (14.00). Ik moest haar wakker houden, want als ze niet kauwt of drinkt tijdens het taxiën en opstijgen zou ze last krijgen van haar oren.

Ik begon te zweten! Man, was ik zenuwachtig. Ze begon te huilen tijdens het wachten. Je weet hoe het voelt: mensen beginnen te kijken en hebben een blik van: “Oh jee, een baby in de vlucht. Dit wordt een ellende!” Ik raakte meteen in paniek, maar tegelijkertijd werd ik ook boos! Ik dacht toen: “Rot op! Er bestaat geen stille baby. Huilen doen ze allemaal! En als je dan geen huilende baby wilt horen, ga dan maar met je eigen private jet reizen. Dat kun je zeker niet betalen, hé? Dus, deal with it!” Ik haat die blik. Natuurlijk is het storend, maar het hoort allemaal bij! Heb alsjeblieft medelijden met de ouders van dat kind. Het is voor hun al een uitdaging om met een kind te reizen en die blik? Dat is hartverscheurend!

Tijd om te taxiën en op te stijgen. Hayley wilde niet drinken. En nu? Ze wilde ook geen soepstengel. Wat nu? Speentje wilde ze al lang niet. Ze wilde alleen maar duimen met haar Simba (haar grootste knuffelvriend tot nu toe) bij zich. Oké dan. Ze stopte met huilen. Toen we boven waren viel ze in slaap en had helemaal geen last van haar oren. Ze sliep uiteindelijk 6 uur achter elkaar en voordat we landden nog een uur of twee. Wanneer ze wakker was gingen we spelen of rondlopen door het vliegtuig. Ik kocht een paar dagen voor vertrek expres nieuw kleine speelgoed.. Dan heeft ze iets nieuws te ontdekken. Dat werkte goed en de traditie blijft. Tot nu toe koop ik een paar dagen voor vertrek altijd iets nieuws (hoef niet duur te zijn, als het maar iets nieuws is voor haar) of laat ik haar op de airport zelf kiezen (nu kiest ze vaak boeken of een doe boek om in te kleuren of tekenen). De stewardessen werkten ook gelukkig mee. Ze gingen met Hayley rondlopen zodat ik even kon rusten. Dat hielp enorm.

Denk om de hygiëne

Als je naar verre landen als Indonesië reist, vergeet niet dat je niet zomaar water uit de kraan kunt drinken. Koop altijd fleswater in de supermarkt. Ik gaf (en geef nog steeds) Hayley tijdens het reizen alleen maar water of melk van de supermarkt. Verse sappen van een restaurant wil ik niet riskeren, want ik weet nooit zeker met wat voor water ze bijvoorbeeld de blender reinigen. Thuis bij mijn moeder in Jakarta reinig ik de blender altijd met kokend water. Bij haar maakte ik toen verse fruitsappen en gepureerd voedsel. Wanneer we in het restaurant gingen eten, at ze alleen maar hete rijst (altijd boven de 70 graden en wanneer het nog warm is opeten) of knabbelde ze wok groenten die echt gekookt was.

Koop ter plekke medicijnen als dat nodig is

 

Zal ze geen last van de warmte hebben? Ja, natuurlijk en net zoals Harold, heeft ze na een tijdje last van diarree wanneer we in Indonesië zijn. Als het zover is dan weet je dat het tijd is om even rustig te doen en de hele dag thuis te blijven (of in een hotel). Dit gaat meestal na twee dagen over, mocht je ongerust worden dan kun je gemakkelijk bij de lokale drogist een siroop voor diarree kopen. De diarreeremmers uit Nederland werken niet echt goed in tropische landen. Je kunt beter daar iets kopen wanneer het nodig is. Dat geldt ook met lotion voor de muggen. In Indonesië heb je een speciale tegen-de-muggenlotion van Zwitsal.

Indiana Jones

Hayley is nu vijf jaar en is mijn kleine Indiana Jones geworden! Ze houden van boeken, zoals atlassen en verhalen over verschillende landen. Haar droom is om naar Australië en China te gaan. Ze wil de kangoeroe zien en de grote muur beklimmen. Maar reizen met haar blijft een uitdaging, een super leuke uitdaging! Zo zie ik het. Kom ik nooit problemen tegen tijdens de reis? Natuurlijk wel, maar ik zie dat ook als een uitdaging, niet als een probleem. Je leert echt van reizen met kinderen. Je weet dan dat je het de volgende keer iets anders moet aanpakken. En werkt de methode de volgende keer ook weer niet, dan bedenkt je iets anders. Het is vermoeiend, maar geloof me: Je geniet enorm wanneer je de verbaasde blikken van je kind ziet als ze iets bijzonders in een ander land tegen komt.

 


Yulia studeerde in Nederland, kwam de liefde van haar leven tegen en verhuisde van Indonesië naar ons koude kikkerlandje. Ik heb altijd veel respect gehad voor Lia, zoals ik haar noem, want ze nam haar kleintje al van jongs af aan mee op reis. Yulia heeft trouwens ook een blog, Blue Sky Red Pepper, waar ze schrijft over haar liefde voor reizen en eten.

5 reacties op “Door Yulia – Hoe ik ontspannen kan reizen met een kind

  1. Ik vind dit zo’n inspirerend stuk, dankjewel Marije en Yulia dat jullie dit delen! Onze baby wordt over een aantal weekjes geboren en ik kan niet wachten om de wereld met hem te gaan zien. Ik zou het liefst volgend jaar (als meneertje 1,5 is) al een roadtrip door Amerika willen maken. Ik merk dat mijn grote meneer daar wat onzeker over is en ook prima in NL op vakantie wil, maar dit soort stukken overtuigen mij alleen maar des te meer dat het prima te doen is om met kindje te reizen. En hoe gaaf is het om zulke herinneringen al zo vroeg met elkaar te maken <3

    1. Dag Sabine! Ik zag idd op je blog en instagram dat je zwanger bent! Nog de laatste loodjes en je bent zo ver! Spannend! Wow een roadtrip naar USA! Dat zit ook in onze planning (vooral Hayley en ik). Moet je wel doen! Misschien als je kindje wat groter is, nogmaals een poging om zo’n avontuur te doen in andere continent(en). Hayley denkt al elke dag aan haar avonturen in Australië en soms in New York, vertelt ze me.

  2. Dag Sabine! Ik zag idd op je blog en instagram dat je zwanger bent! De laatste loodjes en je bent zo ver! Spannend! Wow een roadtrip naar USA! Dat zit ook in onze planning (vooral Hayley en ik). Moet je wel doen! Misschien als je kindje wat groter is, nogmaals een poging om zo’n avontuur te doen in andere continent(en). Hayley denkt al elke dag aan haar avonturen in Australië en soms in New York, vertelt ze me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten