Wel of geen geboortefotograaf

Als je zwanger bent komen er heel veel nieuwe dingen op je af. Je moet zoveel keuzes maken! Tijdens mijn eerste zwangerschap raakte ik daar wel een tikkeltje gestrest van. Hoe weet je dat jouw keuze de beste is? Gék maakt het me. Wat ik wel meteen wist is dat ik geen geboortefotograaf wilde. Een vreemde die foto’s komt maken van het meeste intieme moment van mijn leven? No way! Toch kwamen mijn man en ik tijdens de zwangerschap van Noor tot de conclusie dat we graag een geboortefotograaf wilden inhuren.

Een geboortefotograaf bij je bevalling

Zoals ik al zei: ik wilde bij de bevalling van Fons echt geen pottenkijkers. Een geboortefotograaf bij je bevalling? Mij niet gezien. En toen vergaten we onze camera mee te nemen naar het ziekenhuis. Het gevolg? We hadden alleen maar foto’s gemaakt met onze brakke telefoons. Echt, wat een domper was dat. Als ik naar die foto’s kijk baal ik enorm. Het zou zo’n mooie herinnering moeten zijn en nu kan ik me alleen maar ergeren aan die stomme foto’s. Dat moest bij een volgende bevalling anders!

Een fotograaf kiezen die bij je past

Wat ik wel heel belangrijk vond en vind is dat de fotograaf die je bevalling komt fotograferen bij je past. Dat je je veilig voelt bij die persoon. Daarom schreef ik meerdere fotografen aan. Er was er eentje die me meteen toevoegde op Facebook, me opzocht op LinkedIn en me belde. Kijk, dát wil ik dus niet. Ik had alleen nog maar een mail gestuurd met de vraag om meer informatie en die fotograaf deed net alsof ik mijn keuze al had gemaakt.

Uiteindelijk hebben we maar één kennismakingsgesprek gehad en dat was met Marjolein en Annemiek van Verwonderfotografie. Wegens mijn bekkeninstabiliteit waren ze zo lief om naar ons huis te komen voor het gesprek en het voelde meteen goed. We zaten buiten in het zonnetje, Fons dartelde om ons heen en ondertussen bespraken we onze wensen en bekeken we fotoalbums van reportages die ze eerder hadden gemaakt.

Wat mensen me trouwens vaak vroegen als ik vertelde dat er een geboortefotograaf bij de bevalling zou zijn is: ‘maar mag ze dan ook foto’s maken van je vajayjay?’ Ja dus, ze mag ook foto’s maken van de daadwerkelijke bevalling. Ik kan het nou eenmaal zelf niet zo goed bekijken en het lijkt me prachtig om foto’s te hebben van de daadwerkelijke geboorte. Ik weet dat er ook vrouwen zijn die het via een spiegel bekijken, maar ik ken mezelf: op dat moment moet dat kind er uit en heb ik écht geen zin om in een spiegel te gaan kijken. Dus: maak er maar zoveel mogelijk foto’s van.

Intensief contact

We hadden redelijk intensief contact met onze geboortefotografen. Via WhatsApp hielden we ze op de hoogte van controles, extra bezoekjes aan het ziekenhuis en eventuele weeën. Vanaf 37 weken zwangerschap stonden ze 24 uur per dag voor ons stand-by. Dag en nacht konden we ze bellen en we belden dus ook midden in de nacht om te zeggen dat de geboorte er aan zat te komen, zoals je hier kunt lezen.

Het was de bedoeling dat één van de twee fotografen ook al gedurende de periode van weeën bij ons in het ziekenhuis zou zijn, maar omdat ik zo snel beviel is dat helaas niet gelukt. Ik zei nog gekscherend dat het me niet uitmaakte omdat ik er toch niet mooi uit zag tijdens de weeën, maar stiekem vind ik het wel jammer. De volgende keer moet ik gewoon niet zo snel bevallen, haha. De foto’s van de daadwerkelijke uitdrijving heeft mijn man nog even snel gemaakt met onze camera trouwens.

Een prachtige geboortereportage

Onze geboortefotograaf stapte de verloskamer in op het moment dat Noor geboren werd. Ze was dus nét te laat, maar daarna kon het vastleggen beginnen. Van tevoren kon ik me niet echt inbeelden hoe ik het zou vinden, zo’n vreemde bij de bevalling, maar ik vond haar aanwezigheid alles behalve storend. Ze nam geen extra ‘ruimte’ in beslag, drong zich niet op en maakte op een natuurlijke en niet opdringerige manier foto’s van ons. Het resultaat is een prachtige geboortereportage waar ik al menig traan om heb gelaten. Wat is het bijzonder om foto’s te hebben van het meest intieme moment van je leven. Ook al heeft ze de daadwerkelijke geboorte niet kunnen vastleggen, de periode daarna is net zo speciaal en bijzonder en dat staat dus wél op de foto.

Ik ben zó blij dat we voor een geboortefotograaf hebben gekozen. Ja, het is duur en je moet er misschien wel voor sparen, maar ik vind het de investering meer dan waard. Hier gaan wij nog lang van nagenieten en ik denk dat Noor het later ook tof vind dat ze foto’s heeft van het moment dat ze ter wereld kwam.

Vertel eens, heb jij ook een geboortefotograaf gehad? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten