Weer een baby met reflux

Ik heb weer een baby met reflux. Fons had het ook en dat was behoorlijk stressvol. Hij ging kotsend het leven door. Niet alleen kotsend trouwens, maar vaak ook stikkend in zijn eigen spuug. Zó zielig! Voor mijn man en mij was dat best een stressvolle periode. Het was heftig om een baby te hebben die krijste van de pijn. Hij was zó onrustig en voelde zich echt niet lekker, dat was duidelijk te merken. We weten het altijd aan het feit dat hij prematuur geboren is. Hij was écht nog niet af, om het maar zo te zeggen. Maar goed, nu heeft Noor het ook…

Hoe weet je of je baby reflux heeft

Maar hoe weet je of je baby reflux heeft? Toen Noor 10 dagen oud was zat ik al met haar bij de huisarts omdat ik vond dat ze reflux-klachten had. Ze slikte de hele dag door, was onrustig, stikte in haar spuug, had extreem vaak de hik en voelde zich duidelijk niet lekker. De huisarts was een aardige man, maar hij liet me ook wel merken dat hij me maar een bezorgde moeder vond. Tien dagen oud was ze en dan al reflux vaststellen? Volgens hem kon dat niet. Maar ja, ik ben nou eenmaal een ervaringsdeskundige, dus ik vond dat ik gelijk had haha. Een beetje koppig ben ik wel, maar goed: de huisarts was de baas, dus ik ging weer braaf naar huis.

De lactatiekundige had trouwens wel reflux vast gesteld en dat stelde me ook weer gerust in mijn moedergevoel: ik weet dat het zo is, dus ik ga gewoon doen wat ik moet doen.

Als jij denkt dat je baby (verborgen) reflux heeft, ga dan vooral even langs de huisarts en bespreek het. Ik ben natuurlijk geen arts en kan de symptomen van mijn kinderen wel opsommen, maar misschien heeft jouw kindje wel heel andere symptomen.

Foto: Verwonderfotografie.

Wat te doen tegen reflux

Of je kindje nu gewone reflux of verborgen reflux heeft, er is wel iets te doen om de reflux iets draaglijker te maken:

  • het ledikantje/wiegje schuin zetten. Door een boek onder het matrasje bij het hoofdeinde te doen zorg je ervoor dat je kindje wat schuin ligt. Daardoor stroomt de melk minder makkelijk terug.
  • de voeding verdikken met Johannesbroodpitmeel. Een naar goedje waar je kindje óf van gaat verstoppen óf diarree van krijgt. Oh en die krampjes die erbij kunnen komen kijken zijn ook verschrikkelijk. Wij kochten biologische Johannesbroodpitmeel (dus geen Nutriton van Nutrilon), dit zou iets minder krampjes veroorzaken en hier zitten ook geen gekke toevoegingen in.
  • overstappen op Nutrilon A.R. of Hero Comfort voeding. Hier zit al Johannesbroodpitmeel in.
  • na de voeding je kindje minimaal een half uur omhoog houden.
  • veel dragen in een draagdoek of draagzak. Niet alleen heb je je kindje dan lekker dichtbij je, het zorgt er ook voor dat de voeding niet meer zo makkelijk omhoog kan komen.
  • door de arts voorgeschreven zuurremmers toedienen.

Het laatste punt is iets wat ik even verder toe wil lichten. Voor Fons kregen we Ranitidine voorgeschreven. Dit zorgde er niet voor dat de reflux over ging, maar het zorgde er wel voor dat hij geen pijn meer had bij het spugen. Dat scheelde een heleboel gekrijs en dat is niet alleen fijn geweest voor hem, maar ook voor ons.

Ranitidine of Omeprazol bij reflux

Toen ik vorige week weer bij de huisarts was vertelde ik dat ik graag Ranitidine of Omeprazol voor Noor wilde krijgen. Ik had een andere huisarts en hij durfde het niet voor te schrijven. Ik werd doorgestuurd naar de kinderarts, waar we gelukkig de volgende dag al terecht konden. Deze kinderarts vertelde me dat de zuurremmers zoals ik ze ken niet meer zomaar voorgeschreven worden. Ze zouden namelijk longinfecties kunnen veroorzaken. Hij vertelde ook dat middels studies is gebleken dat botontkalking op latere leeftijd vaker voorkomt.

Ik moest even wennen aan het feit dat Noor dus geen pijnverlichting zal krijgen (alleen als ze bloed spuugt, wat ze gelukkig niet doet), maar ik heb er gezien de bijwerkingen vrede mee. Het is niet anders. We geven nu dus haar Nutrilon met Johannesbroodpitmeel. Dat is stiekem best een gedoe, want de ene keer is het te dik, de andere keer is het te dun. Ook kun je de voeding niet te lang laten staan, want dan wordt het sowieso te dik. Ik twijfel nog of we overstappen op Nutrilon A.R. of Hero Comfort. Het is wel makkelijk omdat deze voeding van zichzelf al dikker is, maar ik wil ook niet te vaak wisselen qua voeding vanwege de krampjes die het weer kan veroorzaken.

Man, dat reflux-gebeuren is echt een gedoe. Gelukkig staan mijn man en ik er nu wel rustiger in. We weten wat we kunnen verwachten. We weten dat het over gaat. Het enige wat we nu kunnen doen is het Noor zo comfortabel mogelijk maken en keihard genieten van deze prachtige baby.

Heb jij nog tips voor mij en de mensen die dit lezen? Laat ze achter in de comments! 

Reactie op “Weer een baby met reflux

  1. Wij hebben de Hero comfort een tijdje gebruikt maar sindskort toch weer terug naar de standaard en zelf indikken met nutriton. Bij de comfort liepen we er uiteindelijk tegenaan dat het laatste gedeelte veel te dik werd waardoor ons zoontje hier weer moeite mee kreeg en erg gefrustreerd raakte dat hij niet kon drinken.
    Wij hebben als ‘medicijn’ nexium voorgeschreven en ik moet zeggen dit heeft een hele tijd goed geholpen tot afgelopen week. Toen een week omeprazol gebruikt, maar dit maakte het alleen maar erger! We zijn nu weer terug bij de nexium. Vervelend voor de kleintjes, succes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten