Wat als je familie ver weg woont

Ik groeide op in een klein dorpje in Friesland, aan de rand van Drenthe. Supertoeristisch in de zomer, supersaai in de winter. De natuur is er prachtig, de scholen klein en iedereen kent elkaar. Dat is voor de één heel leuk, voor de ander is het een drama. Als puber vond ik het maar wat irritant dat mijn ouders eerder wisten dat ik dronken was dan ik haha. Ik kon dan ook niet wachten om te vertrekken.

 

Na een jaar of zes in Leeuwarden te hebben gewoond kwam ik mijn man tegen. Hij woonde in Leiden en vertelde al snel dat hij niet in het noorden wilde wonen en dus pakte ik mijn boeltje om met hem samen te gaan wonen in het Wilde Westen. Impulsief, yup. Mijn hart achterna, yup! Achteraf spijt? Alleen van het feit dat mijn familie zo ver weg woont. Want eventjes op de koffie bij mijn ouders zit er niet meer in. Even een half uurtje kletsen en daarna weer opstappen doe je niet als je in totaal 7 uur onderweg bent met het openbaar vervoer of bijna 4,5 uur met de auto. Of wat als er iemand ziek is? De keren dat ik volledig onder de stress richting één van de noordelijke ziekenhuizen ben gereden zijn niet op één hand te tellen. Wat een stress!

Niet alleen heb ik mijn familie ‘verlaten’, ook mijn vrienden van toen liet ik achter. Dat was in het begin ook best pittig. Ik moest een hele nieuwe vriendenkring op zien te bouwen. Nu ben ik gelukkig graag op mezelf en heb ik momenteel ook niet veel vrienden, maar soms was het wel heftig. Het clubje waar ik in terecht kwam was niet helemaal mijn ding, dus ik ging al snel mijn eigen weg. Eenzaam soms, maar ook heerlijk. Vertrouwen in mezelf krijgen, erop vertrouwen dat ik het alleen (oké, samen met mijn partner) wel aan kon was een fijn gevoel. En gelukkig zie ik nog steeds een aantal vrienden van ‘toen’ en zijn die vriendschappen alleen maar waardevoller geworden.

Maar gelukkig: ver bij je familie vandaan wonen heeft ook voordelen. Ik woon op vijf minuten fietsen van het strand, dus als ze bij me op bezoek komen is het altijd een feestje. Even een ritje langs de protserige pauperhuizen in de villawijk, lekker lunchen op het strand, wandelen door de duinen, heerlijk vinden ze het. Mijn moeder was gek op het strand, dus als ze kwam nam ik haar altijd mee naar de dichtstbijzijnde strandtent. Wat genoot ze van die lunches en als ze genoeg energie had om even naar het water te lopen was het al helemaal een feest. Dit zijn kostbare herinneringen voor mij (en voor haar, als ze zich daarboven nog dingen kan herinneren, haha).

Nu ik bijna 10 jaar in het westen woon maak ik de balans op. Heb ik het hier naar mijn zin? Ja en nee. Wil ik terug naar het noorden? Ja, al wil ik niet meer in Friesland wonen. Het is mijn droom om samen met mijn man, kindje (-s) en een hele horde aan dieren in een boerderijtje te wonen. Ergens in Zuid-Drenthe of omgeving Zwolle ofzo. Veel ruimte, veel rust, een mooie natuur, weinig verkeer. Dat lijkt me nou echt heerlijk. Een mooie basis voor een goede en onbezorgde jeugd voor mijn kindjes.

En dan ben ik benieuwd of mijn kinderen ook zo hard weg gaan rennen als ze achttien zijn als ik deed toen ik achttien was, hahaha.

Bron foto

 

 

2 reacties op “Wat als je familie ver weg woont

  1. Het lijkt me inderdaad best lastig! Mijn moeder en zus wonen op nog geen 5 minuten afstand en dat vinden we allemaal ook heel erg prettig. Voor mij zou het ook echt geen optie zijn om te vertrekken. Gelukkig is mijn man ook gehecht aan onze woonplaats, dus is het ook geen issue 🙂

  2. Lastig is dat hè! Vergeleken bij jou is de reistijd naar mijn ouders nog wel te doen, we zijn 2 uur onderweg met de auto. Gaan wel vaker een dagje, maar het is wel een hele reis. Ook als er iets aan de hand is vind ik het lastig dat we verder weg wonen. Gelukkig zijn mijn ouders nog mobiel en komen ze ook regelmatig onze kant op.
    Fijn dat je zulke bijzondere herinneringen hebt aan het strand met je moeder <3 xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten