Waarom ik geen geboorteplan heb

Waarom ik geen geboorteplan heb? Nou, omdat ik met de ervaring van de eerste bevalling weet dat het toch wel komt zoals het komt. Dat neemt niet weg dat ik wel een aantal wensen kenbaar heb gemaakt bij de verloskundige. In hoeverre deze wensen gehonoreerd kunnen of zullen worden is nog maar de vraag natuurlijk, maar ik heb het in ieder geval in mijn dossier laten zetten.

Wat ik belangrijk vind bij een bevalling

Eén van de weinige ‘eisen’ die ik heb is dat er geen studenten bij mijn bevalling aanwezig zullen zijn. Die wens had ik de vorige keer ook, maar helaas: er werd geen gehoor aan gegeven. Op dat moment was ik niet mondig genoeg om te zeggen dat ze, bot gezegd, op moest rotten en ook mijn man had er niet aan gedacht. Achteraf gezien vind ik het een kwalijke zaak dat ze mijn wens niet ingewilligd hebben en daarom heb ik er nu bij bijna elke afspraak in het ziekenhuis op gehamerd dat ik GEEN studenten wil. Waarom ik dat niet wil? Omdat ik zo min mogelijk mensen bij mijn bevalling wil hebben. Ook vind ik het niet fijn om als studiemateriaal te dienen. Tegenstrijdig is dat wel, want ik wil natuurlijk ook dat iedereen zijn of haar vak zo goed mogelijk onder de knie krijgt, maar het voelt voor mij bij zoiets gewoon niet goed. Ook is het tegenstrijdig omdat ik wel een geboortefotograaf bij mijn bevalling zal hebben, maar die heeft daadwerkelijk een doel: het vastleggen van de geboorte van onze dochter. Ook heb ik al met haar kennis gemaakt, dus het is geen volkomen vreemde meer.

Daarnaast zou ik het fijn vinden als er niet te fel licht schijnt in de kamer. Ook dat vond ik de vorige keer belangrijk, maar ik lag continu vol in de schijnwerpers. In the heat of the moment dacht ik er weer niet aan om te vragen of de lichten gedimd konden worden, dus tsja…

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock door Chayatorn Laorattanavech

Stiekem toch een geboorteplan

Oké, nu ik dit zo schrijf heb ik denk ik stiekem toch een bevallingsplan. Ik heb er alleen voor gekozen om het niet als zodanig aan de verloskundigen te geven. Mijn wensen:

  • Zo min mogelijk mensen in de kamer.
  • Indien mogelijk gedimd licht.
  • Noor zo lang mogelijk op mijn borst als ze is geboren(mits medisch verantwoord natuurlijk).

Qua pijnbestrijding ben ik trouwens volkomen blanco. Ik heb het bij Fons helemaal niet nodig gehad, maar dat zegt natuurlijk niks over de komende bevalling. Misschien is deze nu wel hels en schreeuw ik om een ruggenprik of morfinepomp, ik kan daar van tevoren niks over zeggen. Ik ga het allemaal wel zien en als ik pijnbestrijding nodig heb, dan is dat gewoon zo. Niks mis mee, toch?

Voor nu ga ik er trouwens van uit dat ik een vaginale bevalling zal hebben. Een keizersnede is natuurlijk ook een hele goede mogelijkheid, maar daar heb ik simpelweg nog niet heel lang over nagedacht. Wat ik wel weet is dat ik het fijn zou vinden als Noor in een geval van een keizersnede lekker met haar vader kan gaan buidelen. Dan hebben die twee al een heel fijn moment gehad samen en voelt Noor zich meteen verbonden met haar vader.

Goed, het komt toch gewoon zoals het komt, dat heb ik wel geleerd van de eerste bevalling. Dingen die ik nu belangrijk vind kunnen achteraf weer helemaal anders zijn en de bevalling kan ook weer heel anders lopen dan ik van tevoren bedenk. We zien het wel.

Wat vond jij belangrijk bij je bevalling? En heb je wat gehad aan je geboorteplan of gooide je het overboord? 

2 reacties op “Waarom ik geen geboorteplan heb

  1. Hier totaal geen wensen, daar ging de bevalling tot twee keer aan toe ook veel te snel voor. Dat van zo weinig mogelijk mensen snap ik wel. Bij Yenthe waren er op mijn vriend na slechts twee aanwezig. Heel erg fijn, het voelt dan meteen een stuk rustiger aan. Bij Fedde waren er misschien een stuk of vier/vijf.
    Liefs

  2. Mijn geboorteplan vorige keer? Go with the flow!
    Ok, ik wilde niet te veel mensen er bij indien mogelijk (geen leerlingen en indien mogelijk ook geen mannen), ik wilde in het ziekenhuis bevallen en indien mogelijk aanpakken + navelstreng door mijn man en zo lang mogelijk op de borst indien verantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten