Vroeger was alles beter

Ja ja, vroeger was alles beter. Ik weet nog wel dat mijn oma allemaal leuke verhalen vertelde over vroeger. Dat ze voor een kwartje zich de hele avond kon vermaken op de kermis, dat de melkboer met melkbussen en paard en wagen langs kwam rijden en over hoe alles zo snel veranderde. Dat ze toen ze dement werd alles dertig keer vertelde nam ik voor lief, want ik was blij om te zien hoe haar gezicht oplichtte als ze over vroeger praatte. Zo mooi om te zien.

En nu krijg ik zelf een kind en denk ik vaak: sjongejonge, komen die kinderen van tegenwoordig nog wel buiten? Hebben ze niet allemaal een vitamine D tekort van het achter de computer zitten in plaats van lekker hutten te bouwen in het bos?

Goed, ik ben dus officieel een zeikerd geworden. Want als ik dus aan vroeger denk dan komen de middagen na schooltijd meteen naar boven. Hutten bouwen met mijn broers, ‘elastieken’ en turnen op het schoolplein, op de trampoline in het plaatselijke pretpark. We hadden wel computers (met een vader die computerfreak is en was kon dat niet anders) en speelcomputers, maar daar mochten we niet hele dagen achter zitten.

Als ik nu nadenk over hoe we Fons gaan opvoeden dan heb ik uiteraard een ideaalbeeld voor me. Niet teveel achter de tv, geen geouwehoer met op de tablet filmpjes kijken als we uit eten gaan zodat papa en mama rust hebben en geen gezeik met de nieuwste spelcomputer willen. En tegelijkertijd denk ik: Marije, dat ga je nóóit volhouden! Ik kan namelijk wel bedenken dat vroeger alles beter was, maar de kinderen van nu moeten ook met hun tijd mee gaan natuurlijk. En daarmee moet ik als nieuwbakken moeder ook met mijn tijd mee gaan. Daarbij zal ik er vast ook wel achter komen dat het wel héél fijn is om je kind even voor de tv te zetten of een tablet te pakken met het favoriete filmpje zodat je zelf even rust hebt 🙂

Geen geouwehoer, maar gewoon kijken hoe het loopt en waar we ons goed bij voelen. Hoe doe jij dat met je kinderen? Mogen ze onbeperkt tv kijken of games spelen of heb je daar een limiet aan gesteld?

6 reacties op “Vroeger was alles beter

 1. Teun mag ’s ochtends een uurtje tv kijken en ’s avonds/eind van de middag ook. Naar de tablet kijkt hij alleen tijdens lange ritten in de auto.
  En verder kan ie lekker spelen met zijn bergen speelgoed, of kleuren, of boekjes lezen, of in de tuin spelen, etc.
  Als ik oppas gaan we ’s middags altijd iets doen samen, zoals naar de kinderboerderij, picknicken in t park, naar t bos, naar de efteling (abonnement), etc.

  Maar damn… Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat jij straks een kind uitpoept joh!!

 2. Heel herkenbaar haha. Nomi kijkt bijna nooit tv, maar we kijken wel eens samen een filmpje op de laptop. Ik vind het ook belangrijk dat ze zich buiten goed kan vermaken, ik zou er niet blij mee zijn als ze alleen maar binnen wil zijn.

 3. Emily is nog onder het jaar, 11maanden. Die heeft nog geen tv gekeken. Bij zo’n jong kind is dat ook niet nodig. Ik zie wel hoe het loopt als ze ouder is, ik heb daar wel theorieën over, maar hoe dat in de praktijk uit gaat pakken?

 4. Wij hadden een kind van de dag systeem. Vijf kinderen, vijf dagen per week. En op de dag dat ze kind van de dag waren mochten ze op de computer. Verder niet. Dat werkte geweldig, tot ze naar de middelbare school gingen en hun eigen laptop kregen….

 5. Oh wat grappig, ik denk echt hetzelfde als jij! Ook ik heb uiteraard een perfect plaatje in mijn hoofd en overal waar ik kinderen iets zie doen wat ik niet leuk vind ben ik er van overtuigd dat ik het anders ga doen. Yeah right! Misschien moet ik dat ook maar eens los gaan laten!

 6. Erg herkenbaar 🙂
  Onbeperkt zou betekenen dat er verder niets meer gebeurt, dus dat is geen optie. Een middenweg is voor ons ’t beste. Van alles wat, dat werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten