Een verjaardag zonder de jarige

In april zou mijn moeder jarig geweest zijn. Een verjaardag zonder de jarige vieren is niks aan, kan ik je vertellen. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan mijn moeder denk. Ik zou denk ik ook wel kunnen zeggen dat er geen uur voorbij gaat zonder dat ik aan haar denk. Mijn moeder is nog steeds zo’n wezenlijk onderdeel van mijn leven en ik vind het zo ongelooflijk stom dat ze er niet meer is om haar verjaardag met ons te vieren.

Nou ja, die verjaardag is eigenlijk nog het minste van alle ellende. Ik vind het sowieso stom dat ze er niet meer is. Dat ze niet meer kan bitchen op mijn iets te lange piekhaar, dat ze niet meer kan vragen wat ik wil eten als ik naar huis kom (zo noem ik het ouderlijk huis nog steeds), dat ze niet meer kan kroelen met onze katten en vooral: dat ze Fons nooit heeft leren kennen. Mijn hemel, wat is het stom dat ze dood is!

Moeder zijn zonder mijn eigen moeder vind ik maar lastig. Er zijn zoveel momenten dat ik het even niet meer weet en met de telefoon in mijn hand sta om haar te bellen. Shit, bellen kan niet meer. Praten kan niet meer. Om raad vragen kan niet meer. Hoe vaak ik wel niet heb gedacht: mama zou hier wel raad mee weten. En er zijn ook heel veel momenten waarop ik denk: wat zou mama hier trots op zijn geweest. Wat zou ze genoten hebben van Fons. Wat zou ze hem graag in haar buurt willen hebben. Als er een hemel bestaat dan hoop ik dat ze met trots naar beneden kijkt. Kon ze maar even die bevestiging geven dat ik het goed doe. Want hoewel ik een volwassen vrouw ben, soms wil je niks anders dan goedkeuring en een knuffel van je moeder.

Dit jaar vieren we de derde verjaardag van mijn moeder, maar dan zonder mijn moeder. Dit jaar vier ik voor de derde keer mijn verjaardag zonder mijn moeder en dit jaar vieren we Fons’ eerste verjaardag zonder zijn oma. Ik vind het stom. Zal het ooit wennen?

3 reacties op “Een verjaardag zonder de jarige

  1. Oh lieverd, dat lijkt me ook zo moeilijk! Papa overleed vier dagen na zijn verjaardag, dus die moeilijke dagen liggen nog even een tijdje in de toekomst, maar zal dan ook een gekke week zijn.
    Ik vind het een mooie gedachte dat je moeder van boven trots op jullie neer kijkt, je doet het hartstikke goed!
    Dikke knuffels, denk aan je! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten