‘Nog een allerlaatste kusje’

Toen ik het persbericht over ‘Nog een allerlaatste kusje’ van Marianne Busser en Ron Schröder las moest ik al huilen. De gedichtjes die in het persbericht waren verwerkt waren al zo treffend voor mij dat ik het boekje wel moest aanvragen. ‘Nog een allerlaatste kusje’ is uitgebracht om troost te bieden aan diegene die een geliefde moet missen.

Kinderen helpen met omgaan met verdriet

De gedichtjes in het boek gaan allemaal over afscheid nemen. Het boekje is uitgebracht om jonge kinderen te helpen met omgaan met verdriet, maar naar mijn mening is het ook heel goed voor de volwassenen om de kinderen heen. De gedichten raken mij in ieder geval tot diep in mijn hart en tijdens het lezen van de gedichtenbundel kon ik niet anders dan heel hard huilen. Je kent het wel, met van die lelijke uithalen, een rode snotneus en dikke traanogen.

Mijn favoriete gedicht uit de bundel

De bundel staat vol met prachtige dichten, maar er is er één die mij heel erg raakte en mij blijft raken, telkens als ik het lees:

Wat ben ik trots op jou!

Ik weet dat je er niet meer bent

maar als ik iets vertel

wanneer ik in het donker lig

dan ben je er toch wel

 

dan weet ik dat je bij me bent

al zie ik jou dan niet

maar ‘k voel dat je vanaf een wolk

mijn hele leven ziet

 

Wanneer ik huil – wanneer ik lach

wanneer het moeilijk gaat

dan hoor ik soms heel eventjes

jouw stem die met me praat

 

Dan zeg je: droog je tranen maar

weet dat ik van je hou

ik vind dat je het heel goed doet

wat ben ik trots op jou

 

Nou, janken tot en met hoor! Wat een prachtig gedicht en wat dekt het precies de lading van mijn verdriet. Ik hoef er echt geen kind voor te zijn om dit als troostend te zien.

Marianne Busser en Ron Schröder hebben een fantastisch mooi boekje neergezet waar ze ontzettend trots op mogen zijn. Ze zeggen zelf over ‘Nog een allerlaatste kusje’:

Regelmatig is ons gevraagd om iets te schrijven over het verlies van een broertje of zusje, papa of mama, een opa of oma, of van iemand anders in de omgeving van een kind.
En dit is het resultaat. Het is niet – zoals onze andere boeken – een voorleesboek. Maar we hopen van harte dat iemand die iets toepasselijks zoekt iets in dit boek zal kunnen vinden. Een versje dat misschien een beetje kan troosten of een gedichtje dat het net iets gemakkelijker kan maken om met kinderen over een groot verdriet of verlies te praten. 

De illustraties in ‘Nog een allerlaatste kusje’ zijn gemaakt door Alex de Wolf. Het boekje is in hardcover te koop voor €13,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten