Moeten we al op zoek naar een basisschool?

Toen ik net zwanger was ben ik meteen op zoek gegaan naar basisscholen. De eerste stap was kijken welke scholen er allemaal in de buurt zitten. In het dorp waar ik opgroeide was (en is) er weinig keuze: er is een openbare basisschool en een christelijke basisschool. Naar de laatste ging ik. Het was op vijf minuten lopen van ons huis en dat was ideaal.

In het dorp waar mijn man en ik nu wonen zijn héél veel basisscholen, 16 om precies te zijn. Ben ik even blij dat ik niet in een stad woon, want dan was de keuze nog veel moeilijker geweest haha. Al is het natuurlijk ook niet te doen om bijvoorbeeld van de ene kant van Amsterdam naar de andere kant van Amsterdam te gaan. Je beperkt je dan vast wel tot je eigen stadsdeel.

Maar goed, ik dwaal af. Wat ik fijn vind is dat je per school op kunt zoeken hoe deze school het doet. De prestaties van de school vinden mijn man en ik belangrijk. Hoeveel begeleiding is er voor moeilijk lerende kinderen? Zijn er speciale klasjes voor kinderen die sneller kunnen lezen of rekenen? Wat wordt er allemaal gedaan aan activiteiten? Veel is te vinden in de verslagen van de onderwijsinspectie.

Op de site van de onderwijs inspectie is het mogelijk om scholen met elkaar te vergelijken. Hoe ze scoren op de CITO toets wordt bijvoorbeeld ook in kaart gebracht. Maar hoe kies je nou echt? Wanneer weet je wat voor jouw kind belangrijk is? Moet je je nu al inschrijven vanwege wachtlijsten of wacht je tot het laatste moment zodat je goed kunt kijken naar of de mogelijkheden van de school passen bij jouw kind?

Dit is iets waar wij mee zitten en waarvan ik het leuk zou vinden om jouw tips over te krijgen. Wanneer besloot jij naar welke school jouw kind zou gaan? En heb jij te maken met wachtlijsten of zou je, bij wijze van spreken, een dag van te voren nog een inschrijving kunnen doen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Bron foto

8 reacties op “Moeten we al op zoek naar een basisschool?

 1. Je bent er op tijd bij! 😉 Toen onze dochter twee werd ben ik gaan kijken welke scholen er in de buurt zaten en heb ik alvast maar de inspectierapporten gekeken. Ook heb ik gekeken of er wachtlijsten waren maar dat was nergens het geval. Daarom laten we het nu rusten totdat ze drie is en dan gaan we bij drie van de vier scholen kijken. Welke school ons dan het beste gevoel geeft gaat het waarschijnlijk worden..

 2. Hier hebben we gewacht tot hij een jaar of drie was. Veel keuze, alleen al in de wijk. Allemaal op minder dan 15 minuten fietsen. Van Vrije School tot Dalton, van Natuurlijk Leren tot Stevig Gereformeerd. Op basis van een aantal criteria maakten we de voorselectie: bij voorkeur openbaar onderwijs (of heel open christelijk), voldoende aandacht en uitdaging voor kinderen die meer begaafd zijn, voldoende aandacht voor kunst en cultuur.

  Daarna gaan kijken en proeven bij drie scholen.

  Het werd een openbare basisschool vlak bij. Sfeer voelde goed, voldeed aan criteria en verfrissend gemêleerd publiek. Van kamp tot kak, van ultrahip tot gesluierd.

  Geen wachtlijsten hier.

  Nu hebben we net voor de oudste de middelbare school uitgekozen.

 3. 16 scholen in een dorp? Weet je zeker dat je in een dorp woont? Haha! Wij hebben er drie. Waaronder de school waar ik zelf met veel plezier op heb gezeten. Dus dat is ook gemakkelijker kiezen.

 4. Haha!. Ik ben nog aan het denken over kinderopvang. lol Bij ons in het dorp is er niet zo veel keuze als bij jou. Ik denk dat wij gaan kiezen voor een school waar ons kind zich het prettigst gaat voelen, waar het zich het beste kan ontwikkelen en die het kind in zijn/haar waarde laat.
  Zelf werk ik in het (middelbaar) onderwijs en cijfertjes/punten/scores van de inspectie zeggen mij niet veel over wat ik belangrijk vind voor de ontwikkeling van een kind. Cito scores al helemaal niet.
  Maar eerst de kinderopvang. 😀

 5. Alle scholen geven rondleidingen. Ik zou daarheen gaan en kijken waar je het beste gevoel bij krijgt. Je kunt ook vragen of je overdag een rondleiding mag. Dan zie je de school in bedrijf. Extra leuk! Resultaten hebben ook te maken met de wijk en populatie, dus daar zou ik persoonlijk mijn keus niet op baseren.

  Ik sta zelf voor de klas en heb ook al echt zin om te kijken welke school het beste past bij ons meisje!

 6. Tja, ik kreeg al pijn in mijn buik aan de gedachte dat mijn baby naar school zou moeten…brrr. Maar goed. Mijn jongste verlaat dit jaar de basisschool en dan heb ik daar 18 jaar ervaring mee.
  Ik heb op gevoel gekozen. Ik had een positieve adjunct directrice en het was een goede keuze (toen). Nu achteraf…..voor 3 van de 5 kids is het een goede school geweest. 1 heeft gewoon niets met school (nog steeds niet en hij is nu bijna 20) en 1….heeft echt alle slechte leerkrachten gehad die je kon hebben. Dat heeft geresulteerd veel ziek zijn, veel schoolverzuim dus en nu zijn we met de leerplichtambtenaar bezig. Gelukkig gaat het nu beter, 2e klas voortgezet onderwijs. Maar hij is EN een gevoelig kind EN de pech dat hij flinke dyslexie heeft EN de pech van die leerkrachten. En die aardige adjunct is na een paar jaar weggegaan en ik vond dat dus wel een verslechtering.
  Dus een slechte school????? Niet helemaal maar eerder een samenloop van omstandigheden wat voor hem gewoon slecht heeft uitgepakt. Dus waar baseer je de keuze op????? Toch gevoel….denk ik.
  En vraag wat rond…..want de leerkrachten waar mijn kind moeite mee had…..hij was niet de enige zullen we maar zeggen. En met 5 kids “weet” je soms gewoon te veel….;-))))))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten