Moeder worden als je eigen moeder er niet meer is

Eind 2014 overleed mijn moeder. Zij was, samen met mijn vader, de basis van mijn leven. Ze was mijn rots, mijn heldin, mijn voorbeeld. Moeder worden als je eigen moeder er niet meer is is iets heftigs. Van tevoren had ik dat al wel bedacht, maar nu ik eenmaal echt in die situatie zit vind ik het nog rottiger dan ik al dacht.

Toen mijn moeder op haar sterfbed lag vertelde ik haar dat ik het zo naar vond dat ik haar nooit zou kunnen vertellen dat we een kindje verwachten. Dat ze nooit oma zou worden van mijn kinderen en dat ze mijn kinderen nooit gruwelijk zou kunnen verwennen. Ik denk dat mijn kinderwens op dat moment groeide. Daarvoor wilde ik namelijk nooit kinderen. Het wegvallen van mijn basis zorgde ervoor dat ik zelf ook graag die basis voor iemand wilde zijn.

Eind november deed ik een zwangerschapstest en toen die positief bleek te zijn vertelden mijn man en ik het de volgende dag meteen aan mijn vader en mijn schoonouders. Dolgelukkig waren we, maar stiekem vond ik het verschrikkelijk dat mijn moeder er niet was om het aan te vertellen. Wat heb ik daar tranen met tuiten om gehuild. Zelfs dit nu typen zorgt voor een tranendal (hallo horrormonen, wanneer vertrekken jullie weer?).

Tijdens de zwangerschap had ik zoveel vragen, maar mijn moeder kon ze niet meer beantwoorden. Toen Fons er eenmaal was kwamen er nog 100 vragen bij, maar ook die bleven en blijven onbeantwoord. Ik hoop dat mijn lieve moeder vanuit waar ze ook mag zijn naar ons kijkt (als ze nog kan kijken haha) en dat ze ziet dat we gelukkig zijn. Dat ik gelukkig ben. Dat ik tóch nog moeder ben geworden en dat ik haar als mijn voorbeeld neem. Ik hoop net zo’n fijne moeder te worden als dat zij altijd voor mij is geweest. Zo’n vrouw als voorbeeld hebben is toch eigenlijk wel het mooiste cadeau wat ik ooit heb gehad.

Gisteren kreeg ik van mijn vader bovenstaande rammelaar. Deze heeft hij een aantal jaren geleden samen met mijn moeder uitgezocht en is een cadeau voor mijn kind. Wat een prachtig cadeau!

10 reacties op “Moeder worden als je eigen moeder er niet meer is

  1. Lijkt me ook heel moeilijk.. Mooi dat je zelf de basis voor iemand wilt zijn, zoals je moeder die voor jou was. Voor mij betekent het dat jouw moeder voortleeft in jou! Prachtige kado trouwens, heel lief dat ze dat toen al hebben uitgekozen.

  2. Het is toch bijzonder dat je ouders, terwijl jij altijd zo stellig zei geen kinderen te willen, duidelijk wel beter wisten haha.
    En het is herkenbaar, ik ben heel blij dat ik mijn moeder en rots in de branding wel nog heb om dingen aan te kunnen vragen. Ik kan me niet eens voorstellen hoe vreselijk het is wanneer je dat niet kunt.
    Maar je doet het hartstikke goed, mama!

  3. Wat een bijzonder mooi cadeau 🙂 Het lijkt mij inderdaad ontzettend moeilijk om mama te worden zonder je eigen mama aan je zijde. Ik weet zeker dat je mama ontzettend trots is op haar dochter. Je doet het geweldig en ze kijkt vast en zeker mee bij alle mooie nieuwe herinneringen die je nu maakt als mama 🙂 Knuffel!

  4. Dat lijkt mij ook heel heftig! Ik heb mijn schoonvader aan zijn sterfbed beloofd dat het eerste wat wij doen als wij ooit een kleine zouden krijgen, naar zijn graf rijden om hem of haar te laten zien. Natuurlijk wel pas op het moment dat het kan, maar dat is iets wat ik absoluut doe. Ik ben blij dat ik mijn beide ouders nog heb, maar dat mijn toekomstige kindje geen tweede opa heeft vind ik echt heel erg. Ik begrijp je verdriet, al lijkt het me nog heftiger als het een van je eigen ouders is…
    Wat een mooi cadeau! Koester het maar lang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten