Mijn droom – een houtkachel

Toen we op zoek waren naar een nieuw huis was één van de voorwaarden dat er een houtkachel of open haard in de woning moest zitten. Het is namelijk altijd mijn droom geweest om lekker in mijn eigen woonkamer te kunnen vuurtje fikken. Het leek me altijd zo ontzettend gezellig om dat te kunnen doen! En jawel, die droom is werkelijkheid geworden.

Gezellig voor de houtkachel

Sinds ik zoveel ben afgevallen heb ik het standaard koud en vooral in de winter is dat niet te doen soms. Daarom zit ik het liefst elke avond gezellig voor de houtkachel. We hebben hout in een houtschuurtje liggen achter het huis, maar sinds kort hebben we ook  houtbriketten van Lekto Wood Fuels. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar die houtbriketten branden dus echt als een malle. Doordat het geperst hout is blijft er ook minder troep achter in de kachel en dat vind mijn luie aard wel fijn haha. De houtbriketten zijn snel warm en steken ook een stuk makkelijker aan trouwens. Dat laatste vind ik heel fijn, want hoe graag ik ook vuurtje fik: ik ben nog niet zo goed in het goed laten branden van het vuur.

Links de houtbriketten en rechts de nachtbriketten.

Onze woonkamer is best groot en daardoor wordt het ook best koud ’s nachts. Nieuw voor mij zijn de Lekto Boomschors Nachtbriketten. Deze leg je vlak voordat je vuurtje uitgaat op de nog rood gloeiende kooltjes. De luchtinlaat laat je open staan totdat de briketten branden. Zodra ze branden doe je de lichtinlaat dicht. De nachtbriketten branden zo’n acht uur, dus als ik ’s ochtends beneden kom is het nog steeds lekker warm.

Houtkachel in combinatie met kinderen

Ik vind een houtkachel in combinatie met kinderen best tricky. Fons is inmiddels oud genoeg om te weten dat de houtkachel heet is. Mijn zusje heeft een open haard waar hij helemaal niet in de buurt komt als hij aan staat. Toch vind ik het lastig om overdag de houtkachel aan te doen, want ik kan hem niet constant in de gaten houden. Ik zit er daarom aan te denken om een hekje er omheen te plaatsen zodat ik zeker weet dat hij niet stiekem gaat kijken of het écht warm is daar haha. En voor Noor is het natuurlijk ook veel veiliger, want die gaat binnen nu en een paar maanden kruipen, al hoop ik stiekem dat ze daarmee wacht tot het stookseizoen voorbij is.

Hoe beveilig jij je open haard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten