Wat ik lastig vind aan het moederschap

Moeder zijn is het leukste wat er is. Tegelijkertijd is het ook het moeilijkste wat er is. Er komen op eens allemaal dingen op me af waarvan ik niet wist dat het op me af zou komen. Dingen waarvan ik ook nooit van anderen iets over had gehoord. Vandaag wil ik eens wat meer vertellen over wat ik lastig vind aan het moederschap.

Overal las ik: als je je baby op je buik hebt voel je meteen die liefde. Nou, ik niet hoor. Ik was blij dat ik hem eruit had geperst en erg gelukkig dat het allemaal goed was gegaan, maar verliefd was ik niet. Zeker niet toen hij daarna ook nog eens aan allemaal slangen in de couveuse lag. Nee, ik voelde me geen moeder. Ik voelde me meer de vrouw die die baby had gebaard en die niet wist hoe ze met haar gevoelens om moest gaan. Verscheurd, zo voelde ik me. Verscheurd omdat ik wist dat ik moeder was en verscheurd omdat ik me geen moeder voelde. Lastig vond ik dat, dat die liefde kennelijk even moest groeien.

In die eerste weken zeiden heel veel mensen: geniet er maar lekker van. Nu moet ik bekennen dat ik dat ook heel vaak zeg tegen nieuwbakken ouders, maar oh boy: dat genieten was ook weer niet zo vanzelfsprekend. Natuurlijk is het heerlijk om je pasgeboren baby bij je te hebben. Om te knuffelen, om aan hem te ruiken, om hem te verzorgen. Maar die ogen op half zeven, mijn vagina die op sterven lag, die wallen tot aan mijn spreekwoordelijke ballen en die enorme en pijnlijke borsten werden lichtelijk hysterisch als ik weer eens hoorde dat ik vooral moest genieten. Inmiddels kan ik echt zeggen dat ik van Fons geniet, maar dat was die eerste maanden echt niet altijd zo.

Wat ik ook lastig vind is dat niks meer vanzelfsprekend en makkelijk gaat. Als ik de deur uit ga moet ik van tevoren een lijstje afwerken met spullen die ik mee moet nemen. Nu is dat natuurlijk het ergste niet, maar van met z’n tweetjes zijn naar met z’n drietjes zijn vond ik best even wennen. Gisteren nog gingen we even naar de verjaardag van mijn broer. Even. Tsja, met een volgeladen kofferbak dus. Want het wipstoeltje moest mee zodat ik hem eten kon geven, het babynestje moest mee zodat hij kon slapen, de slaapzak moest mee, eten moest mee, thermosfles met warm water, fles met koud water, brood in hapklare stukjes gesneden in een zakje, ga zo maar door. Nu doe ik het met liefde hoor, maar ik moest er wel aan wennen.

Maar wat ik het allerlastigste vind? Dat is dat ik weet dat mijn zoon op een gegeven moment zonder moeder achter blijft. Dat ik dood ga en dat hij daar verdrietig om zal zijn. Nu pas snap ik écht waarom mijn moeder zo ongelooflijk hard heeft gevochten. Waarom ze vechtend stierf. Pffff, heftig.

Bron foto: Shutterstock.

2 reacties op “Wat ik lastig vind aan het moederschap

  1. Moest er warm water mee? Heeft je broer geen water? 😉

    En ja, moeder zijn is niet altijd “Halleluja!”, maar echt, het wordt alleen maar leuker kan ik na bijna 15 jaar moederschap zeggen.

  2. Ik reageer eigenlijk nooit maar volg je al sinds je zwangerschap. Ten eerste wat schrijf je leuk, het leest altijd lekker weg!

    Ik herken wel voor een gedeelte het gevoel wat je omschrijft. Ik was wel op slag verliefd toen mijn zoontje geboren was(hij is nu 5 maanden)ik zat wel geteld een week op een roze wolk waar ik daarna kei hard vanaf viel. De mensen die zeggen geniet ervan bedoelen het goed, en er zullen vast wel moeders zijn die echt al meteen op een roze wolk zitten(en daar blijven zitten)maar ik denk dat dat vaker niet dan wel voorkomt. Mijn zoontje huilde(ook)veel de eerste 3 maanden en ik ging er soms echt aan onder door, het is gewoon heel pittig en ik vond het soms gewoon echt niet leuk het hele moeder zijn. Nu ik dit zo typ schrik ik er weer van, mijn kinderwens was enorm groot en ik vond het dan ook heel moeilijk dat ik de eerste periode als zo rot heb ervaren maar ik weet nu dat die gevoelens er ook mogen zijn! Ik geniet nu echt ontzettend van ons vrolijke ventje, het is geweldig om echt contact te hebben en je krijgt zoveel terug!

    Ik denk dat het nu wat meer op zijn plek is, geniet van jullie vrolijke mannetje!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten