Ik mis haar elke dag een beetje meer

Het is weer zo ver. 23 december. De dag dat mijn moeder overleed. Vier jaar geleden is het alweer. Vier jaar. Vier jaar zonder dé vrouw van mijn leven. Vier jaar zonder mijn rots. Vier jaar. Ik kan er maar niet over uit dat ik al vier jaar zonder haar leef.

Van tevoren dacht ik dat ik het nóóit zou redden zonder mijn moeder. Dat mijn leven dan maar gewoon over moest zijn. Leven zonder moeder of vader? Ik zou niet weten hoe ik dat moest doen. En toch doe ik het. Leven zonder mijn moeder is zwaar en klote. Ik kan haar nooit meer bellen. Nooit meer appen. Nooit meer knuffelen. Nooit meer klieren. Nooit meer mijn hoofd op haar schoot leggen terwijl zij door mijn haren kroelt. Nooit meer voor de zoveelste keer zonder succes uitleggen hoe je met stokjes moet eten.

Ik heb haar nooit kunnen vertellen dat ik in verwachting was. Ik heb haar niet kunnen vertellen dat de weeën zijn begonnen. Ik kan haar nooit vol trots voor het eerst mijn kinderen laten zien. Ik kan haar nooit zien knuffelen met Fons en Noor. Ik kan nooit haar breiwerkjes aantrekken bij mijn kinderen. Gelukkig heb ik mijn vader nog. Die is trots voor twee.

Ik ben soms vergeten hoe ze ook alweer rook. Totdat ik haar parfum opspuit. Ik ben soms vergeten hoe haar stem ook alweer klonk. Totdat ik een filmpje terug kijk. Ik ben soms vergeten hoe haar handen ook alweer voelden. Totdat ik naar mijn eigen handen kijk en zie hoeveel ze op die van haar lijken. Ik ben soms vergeten hoe ze was. Totdat ik naar mijn zusje kijk en de gelijkenis zie. Ik vergeet zoveel van haar en tegelijkertijd is ze nog zo dichtbij.

Elke dag denk ik aan mijn moeder en ik mis haar elke dag een beetje meer. Altijd denk ik aan haar terug met een grote glimlach op mijn gezicht, maar er zijn ook momenten dat ik stiekem sta te janken onder de douche. Moeders horen niet dood te gaan. In mijn hart leeft ze voor altijd voort, maar wat mij betreft had ze 130 mogen worden.

Och mama, wat mis ik je enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten