De ideale tijd tussen twee kindjes

Eind deze maand is Fons alweer negen maanden oud. Ze zeggen altijd ‘negen maanden op en negen maanden af’ qua hormonen, dus wat dat gezegde betreft ben ik hormonenvrij. Niet dat ik dat zo voel hoor, voor mijn gevoel ben ik nog één bonk hormonen en ik vrees dat dat nog wel zo zal blijven. De laatste weken denk ik steeds vaker aan een tweede kindje. Wat is de ideale tijd tussen twee kindjes? Als ik nu zwanger zou zijn zou er maar 1,5 jaar tussen de kindjes zitten. Dat lijkt mij bijzonder heftig, zo dicht op elkaar. Of is het misschien juist fijn?

Het moet je maar gegeven zijn natuurlijk, een tweede kindje. Mijn man en ik kunnen wel bedenken dat we eventueel wel een tweede kindje willen, maar misschien lukt het wel helemaal niet. Misschien zijn we wel te oud. Ik word dit jaar 35 en mijn man wordt 41. Dat zegt niet heel veel (mijn ouders waren de 40 ruim gepasseerd toen mijn zusje kwam), maar het zou zomaar mee kunnen spelen.

Twee kinderen kort op elkaar

Mijn moeder kreeg haar eerste twee kinderen bijna precies twee jaar na elkaar. Ze zei altijd tegen mij dat dat ontzettend heftig was en dat ze dat niemand aan zou raden. Nu kan ik mijn moeder helaas niet meer vragen of ze dat ook echt meende, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Beide kinderen zitten sowieso nog in de luiers, je oudste kan misschien nog niet zo goed duidelijk maken wat hij of zij wil en je bent de hele dag in de weer met slaapjes, hapjes, poepbroeken en politietje spelen.

Maar stiekem wil ik ook niet heel lang wachten met kijken of een tweede kindje ons gegund is. Misschien is het juist wel fijn als ze dicht op elkaar zitten qua leeftijd. Dan hebben ze later veel aan elkaar. Samen spelen, samen naar school, samen leuke dingen doen, echt samen opgroeien. Ik zie het wel zitten.

Wat vind jij de ideale tijd tussen twee kindjes, voor zover de natuur je daar rekening mee laat houden?

21 reacties op “De ideale tijd tussen twee kindjes

 1. Wij willen geen 2e…hebben we altijd gezegd…en ik denk dat het ook echt bij Cinna blijft..
  ik zelf scheel 5 jaar met m’n zus…hebben nooit samen gespeeld enzo…zaten toch allebei in een andere fase….

 2. Tussen Aron en Sofie zit 4 jaar en 3 maanden. Straks zit er 2 jaar en 3 maanden tussen Sofie en haar zusje en het lijkt mij mega druk. Ben benieuwd hoe ik het ga ervaren. Bij Aron was het heel makkelijk die was al zo zelfstandig haha

  1. Dat wordt vast druk inderdaad, zo kort op elkaar! Maar joh, misschien valt het je allemaal reuze mee! Sofie kan dan ook al veel meer dan nu natuurlijk, dus dat komt vast goed!

 3. Wij hebben 2.5 jaar tussen onze jongens. Het wordt beter en ze spelen soms samen. Ik denk dat onze oudste beter alleen had kunnen blijven, maar voor 2 kindjes is iets korter op elkaar misschien fijner omdat ze echt samen opgroeien. Als ouders is 2 kindjes echt wel drukker, maar snel op elkaar ben je sneller uit de luiers. Eerst had ik 4 jaar gewild, dat de oudste naar school gaat en je weer tijd hebt voor een ukje, maar nu de oudste intussen in groep 2 zit zou ik echt niet aan nog een baby moeten denken. Met de jongste nu bijna 3 kom ik eindelijk af en toe weer een beetje aan mezelf toe.

  1. Ah lekker hoor, dat je nu weer aan jezelf toe komt! En straks gaat de jongste lekker naar school en heb je nog meer tijd voor jezelf. Stiekem kijk ik ook wel uit naar de ochtenden dat Fons naar de peuterspeelschool gaat hahaha. En dat is pas over iets minder dan 2 jaar 🙂

 4. Bij ons zit bijna 22 masnden tussen beide meiden. Dat was in het begin even heftig, maar doordat de oudste verbaal al sterk was voor haar leeftijd is het allemaal toch goed gegaan. Onze oudste was een makkelijk kindje, zelfs in haar peuterpuberteit. De jongste een makkelijke baby dus het ging redelijk goed allemaal. Ik kreeg zelf wel een post-natale depressie helaas, maar desondanks ben ik blij dat ze niet zoveel schelen.

  Nu zijn ze 4.5 en bijna 3 en het is heerlijk! Ze spelen samen, beschermen elkaar en maken ruzie. Als de oudste op school is heb ik tijd voor de jongste.

  De meiden zijn dol op elkaar en ik had niet anders gewild. Ook al was het de eerste twee jaar na de geboorte van de tweede zwaar ivm mijn depressie, de kinderen hebben me ook op de been gehouden en veel geluksmomentjes gegeven.

  1. Wat een ellende zeg, een post-natale depressie! Het lijkt me verschrikkelijk! Goed dat je kinderen je ook op de been hebben gehouden tijdens je depressie en nóg beter dat je nu weer op de been bent!

 5. Ik wilde 7 kinderen, dicht op elkaar :’) Maar na een heftige keizersnede waar ik na 6 maanden nog last van heb, een prematuurtje met de bijbehorende “struggles” thuis… Ik wacht nog 2 jaar denk ik. Als Jack 3 is, vind ik wel mooi 🙂

  1. Poeh ja, na een heftige keizersnede én een prematuurtje ben je er wel even klaar mee. Ik vond een prematuur kindje hebben al heftig genoeg, laat staan als daar ook nog eens een heftige bevalling bij zou komen. Petje af hoor!

 6. Bij ons zit er 18 maanden tussen. Ik vind het ideaal! In het begin even hectisch maar nu spelen ze al met elkaar en doen tegelijkertijd slaapjes.

 7. 2 jaar en een maand.De meisjes kunnen het samen goed vinden en spelen graag samen.Dat helpt enorm.En ja, druk is het met vier dagen werken erbij, maar elke maand verder merk ik dat het makkelijker wordt

  1. Dat lijkt me ook wel heftig hoor, 2 kleine kindjes en dan ook nog eens 4 dagen werken. Ik heb respect voor alle werkende moeders die het gewoon flikken om een huishouden ernaast te runnen!

 8. Tussen onze eerste en tweede zit zes jaar. Niet voor gekozen, want altijd een groot-gezin-wens gehad. Maar zoals je zelf al schrijft, sommige dingen zijn niet te plannen.
  Tussen onze tweede en derde zitten net geen 51 weken. Ook niet zo gepland, maar een prachtige verrassing die we mochten krijgen.
  Dat eerste jaar was puur overleven, mede door een ernstige complicatie bij mij net na de bevalling.
  Uiteindelijk denk ik, er is geen ideaal leeftijdsverschil. Het mooie aan mensen is dat we heel flexibel zijn en uit elke ervaring een les kunnen leren.

 9. Bij ons zit er nét geen 2 jaar tussen. Wij begonnen dus eigenlijk toen onze eerste zoon 1 jaar werd weer met ‘proberen’ voor de volgende. Een half jaar later werd ik zwanger. Het is zwaar, ja! Maar ik vind het vooral ook heel leuk dat ze zo kort op elkaar zitten. Straks hebben ze heel veel aan elkaar. Bovendien heb ik straks ook alles gelijktijdig uit de luiers. ik zit nu nog helemaal in die flow van flesjes, luiers, etc. (PS: leuke blog heb je, kon je nog niet 🙂 )

 10. Goh, dat vind ik ook een moeilijke.. want idd, voor en nadelen aan beide. Norah is nu dik een jaar en we weten nog niet helemaal zeker of we voor een tweede gaan. maar heel lang wil ik daar ook niet meer over twijfelen want ik wil er liever gaan 5-6 jaren tussen hebben zitten natuurlijk. Ik denk dat het een enorme drukte is al ze kort op elkaar komen, want idd.. de oudste heeft nog veel zorg nodig en dan zit je met een newborn erbij! Maar aan de andere kant.. is dat ook maar alleen die eerste jaren dat het ‘moeilijk’ is.. ze hebben dan nog een heel leven voor zich waarin ze meer en meer voor zichzelf kunnen zorgen. Dus ik zit ook een beetje in dubio daarover!

 11. leuk artikel
  tussen onze oudste twee meisjes zit precies 1 jaar en 7 8 maanden
  en tussen ons derde meisje jasmijn en haar broertje ons vierde kindje zit prrcies 1 jaar en 5 maanden
  dus ik kwam er achter dat ik weer zwanger was van de vierde toen jasmijn 9 maanden was .
  dat was even schrikken vooral voor mijn man het heeft lang geduurd voor hij over de schrik heen was
  ik was sneller aan het idee gewend 🙂
  eerlijk gezegd was het zwaar tijdens de zwangerschap je bent constant bezig met je kindje van 1 en kan niet even uitleggen mama gaat even liggen want ik voel mij niet zo lekker
  ook vreselijke pijn in mijn onderbuik mijn banden. want ja ik wiegde jasmijn in slaap met mijn dikke buik pff
  nu dat ons jongetje geboren is inmiddels 5 maandjes oud
  maar toen in het begin was het erg lastig met slaapjes verdelen
  je bent continu bezig met de slaapjes van de kindjes
  en inderdaad het verschonen van alle twee.
  nu moet ik zegen dat ons oudste dochtertje Yara wel heel goed mee helpt maar ja ze blijft ook een kind natuurlijk. ze is net 9 eind januari geworden en ze past op ons jongetje als ik jasmijn naar bed breng savonds en smiddags als mijn man niet kan vanwege zijn werk.
  ik kijk nu uit naar dat ze wat groter worden en hopelijk samen veel zullen spelen samen al wil ik ze ook weer niet te snel groot kijken haha
  onze twee oudste schelen ook niet zo heel veel met elkaar en dat waren in het begin tropen jaren .
  jasmijn word haast 2 24 maart .
  maar wat ik nu merk en niet mee valt is dat ze sinds kort de laatste tijd ook heel veel getild wilt worden net als haar broertje. ze kan best boos worden als ik eerst hem pak of zijn fles maak en dan pas van haar . dat zijn lastige dingen met een kort leeftijdsverschil want je kunt niet even iets uitleggen
  het voelt voor ons mijn man en ik net als de verzorging van een tweeling
  alleen scheelt het dat wij de hulp van de oudste hebben.
  dus eerlijk mijn mening het is zwaar en vooral tijdens de zwangerschap
  gewoon heel pittig en je bent echt constant zoet mee en het aandacht verdelen valt ook niet altijd mee
  en is best zielig want ja ze zijn alle twee nog zo klein .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten