Hoe moet je reageren op een miskraam

Zoals jullie allemaal wel weten heb ik onlangs een miskraam gehad. En wist je dat nog niet omdat je nieuw bent hier, dan weet je het nu. De eerste weken na de miskraam waren heel heftig. Ik wilde het liefst in een hoekje van de kamer jankend wegkruipen. Lekker even krijsen omdat ik onmacht en pijn voelde. Geen lichamelijke pijn, maar psychische pijn. Omgaan met een miskraam is voor mij lastig, maar ik heb gemerkt dat mensen om me heen het ook lastig vinden. Want hoe moet je reageren op een miskraam?

Wat als je vriendin een miskraam heeft gehad?

Wat doe je als een vriendin van je een miskraam heeft gehad? Wat zeg je? Hoe moet je op een miskraam van een bekende, collega of vriendin reageren? Ik zou zeggen: doe wat je hart je ingeeft. Leef mee, bied je schouder aan, zeg wat je te zeggen hebt. Maar laat vooral geen stiltes vallen. Die stiltes van vriendinnen (of moet ik ze nu kennissen noemen) heb ik als heel kwetsend ervaren. Zelf weet ik ook niet altijd wat ik moet zeggen en dat zeg ik dan ook gewoon. Dus: ‘Sorry, ik weet even niet wat ik hier op moet zeggen of hoe ik er op moet reageren, maar weet dat ik aan je denk.’ Als je dat tegen mij zou zeggen, weet dan dat dat oké is. Ik weet het zelf soms ook niet, dus waarom zou ik van een ander anders verwachten?

Onbedoeld vervelende opmerkingen

Oh die onbedoelde rotopmerkingen ken ik hoor. ‘Gelukkig heb je Fons al’ of ‘nu weet je in ieder geval dat je weer zwanger kunt worden’ heb ik meerdere keren gehoord. Aardig hoor. Leuk. Maar niet heus. Ik vond dat heel vervelend en kwetsend. Natuurlijk ben ik blij dat we al een gezond kind rond hebben huppelen én dat ik weet dat ik zwanger kan worden, maar hallo: dit kindje wilden mijn man en ik gewoon héél graag in ons gezin verwelkomen. Een dode baby is niet tof, wat je er ook voor stomme metafoor aan wil verbinden.

Iedereen gaat anders met een miskraam om. Ik heb het ‘geluk’ gehad er ééntje mee te hebben gemaakt en niet meerdere. Voor mij voelt het nu als iets wat ik redelijk af heb kunnen sluiten. Ik heb er nu vrede mee dat het mis is gegaan voor die ene keer. Ik zou niet weten hoe ik zou reageren als het meerdere keren zou gebeuren. Want hoewel ik er nu vrede mee heb, mijn vertrouwen in mijn lichaam heeft een flinke deuk opgelopen. Wat als je dit twee, drie of vier keer achter elkaar overkomt? Hoe reageer je dan? Lukt het je dan nog om op te staan uit dat diepe dal? Durf je nog te geloven dat die droom voor een kindje ooit nog werkelijkheid wordt? Ik hoop dat het voor mij bij deze ene keer blijft en sla mijn armen heel stevig om de mensen heen die het ook een keer of meerdere keren hebben mee gemaakt. Samen staan we sterk!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

3 reacties op “Hoe moet je reageren op een miskraam

  1. Mooi beschreven. Ik heb helaas ook tussen mijn 2 zoontjes in een miskraam gehad. Ik ben daar heel open in geweest in de hoop steun te vinden, maar veel mensen weten er niet mee om te gaan. Opmerkingen van wees blij dat je al een gezonde zoon hebt en het gaat nog wel een keer lukken enz… Pijnlijk, al bedoelen ze het goed ga ik van uit… Maar die blijdschap die je had bij de positieve test, heb je daarna nooit meer op die manier. En ook de hele zwangerschap daarna was lastiger om van te genieten. Lukt uiteindelijk wel maar een miskraam is echt heftig! Veel sterkte met de verwerking. liefs Sonja

  2. Goed artikel, het is zo lastig om te reageren na een miskraam. Juist omdat je al een kindje hebt weet je ook heel goed wat je mist. Dat maakt het waarschijnlijk niet makkelijker. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten