Gastric bypass, eten en zwanger zijn

Voordat ik zwanger werd dacht ik veel na over het zou moeten met eten tijdens de zwangerschap. Met een kindje in je buik heb je nou eenmaal niet alleen meer voor jezelf te zorgen, maar moet je ook genoeg voedingsstoffen binnen krijgen voor die kleine. Hoe gaat het nou met een gastric bypass, eten en zwanger zijn?

Ik vroeg veel aan mijn GBP-buddies, las veel online (voor zover ik wat kon vinden) en nam mezelf voor om gezond en gevarieerd te eten. Als eigenaresse van een mini-maag heb ik namelijk grote kans op vitaminetekorten en ook de baby kan een veel te laag geboortegewicht hebben als gevolg van mijn maagverkleining.

Pré-zwangerschap had ik zes eetmomenten per dag. Ontbijt, lunch en avondeten en drie tussendoortjes. Dat waren altijd kleine porties. Een paar scheppen yoghurt met wat fruit als ontbijt, één boterham voor lunch en een tartaartje met een schep groenten voor avondeten. Als tussendoortje at ik twee crackers met kaas (dat was stiekem al best veel), twee mini-kaasjes, een geschilde appel of een extra schaaltje yoghurt of kwark. Behoefte aan zoetigheden of hartige dingen had ik vrijwel nooit, al at ik wel eens een bakje chips, een stukje chocola of een ijsje. Oh en een broodje met een kroket ging er ook wel in. Maar: niks heftigs. Ik was inmiddels al 55 kilo afgevallen en dat wilde ik zo houden.

Wat ik direct merkte toen ik zwanger werd is dat ik weer honger had. Twee jaar lang heb ik geen enkele keer honger gehad. Een knorrende of rammelende maag? Ik kende dat, gelukkig, niet meer. Het enige waaraan ik merkte dat ik te lang niet gegeten had was een shakend handje, een licht gevoel in mijn hoofd of, een beetje dramatisch, bijna flauwvallen. Dat ik weer honger had was nieuw voor me. Een beetje eng, maar ook geruststellend. Nu kon ik niet vergeten te eten en zorgde mijn lichaam ervoor dat ik goed voor mezelf en de baby zou zorgen.

Op dit moment eet ik veel vaker op een dag. Ik denk dat ik zo’n 8 eetmomenten heb. De meeste eetmomenten bestaan uit gezonde dingen, maar ik kan het tegenwoordig niet laten om vette of zoete dingen te eten. Gisteravond maakte ik poffertjes in mijn voor mijn verjaardag gekregen poffertjespan, afgelopen weekend at ik ruimschoots van de patat die ik normaal laat liggen als ik uit eten ga, ik eet graag dropjes (niet erg, want mijn bloeddruk is vaak te laag) en ook chocola kan ik niet altijd weerstaan. Nog steeds zijn het vanwege de grootte van mijn maag maar kleine hoeveelheden, maar toch… Ik eet het wel.

Het is gek wat mijn lichaam nu met me doet en soms vind ik het ook wel eng. Ik heb de goede hoop dat ik na de zwangerschap geen behoefte meer heb aan veel eten en ga er dan ook van uit dat de kilo’s die ik nu ben aangekomen er snel weer van af gaan. Ik kan niet wachten tot ik lekker met Fons kan gaan wandelen en wil lekker thuis gaan sporten om weer in vorm te komen.

Het positieve gevolg van het vele eten dat ik, ondanks mijn mini-maag en alle negatieve verhalen die ik erover gelezen heb, geen enkele tekorten heb. Alle bloedwaarden zien er perfect uit, net als bij een ‘normale’ zwangerschap. Daarnaast groeit Fons ontzettend goed en zit hij qua gewicht precies op het gemiddelde. Ondanks dat ik het ontzettend lastig vind om weer aan te komen ben ik erg gelukkig met het feit dat het goed gaat met Fons. Wat een opluchting is dat!

Wat wil ik eigenlijk met dit artikel wil zeggen? Ik denk dat ik wil zeggen dat het belangrijk is om op je lichaam te vertrouwen. Zorg goed voor jezelf, maak je niet te druk en probeer ook vooral te genieten van die groeiende buik. Ik zeg dit tegelijkertijd ook tegen mezelf, want voor mij is de liefde voor mijn groeiende buik en heupen nog steeds een proces.

 

 

7 reacties op “Gastric bypass, eten en zwanger zijn

 1. Super fijn dat kleine Fons het zo goed doet, kan je trots op zijn! Aankomen tijdens zwangerschap is niet leuk weet ik uit ervaring. Ik dacht dat ik er minder moeite mee zou hebben omdat het toch door de baby zou komen maar niets was minder waar, ik voelde me een zeekoe en was alles behalve trots op mijn zwangere lijf. Nu heb ik onwijs veel spijt. Als ik mijzelf terug zie vind ik het echt mooi. Vooral spijt dat ik geen zwangerschapsshoot heb gedaan (doordat ik mijzelf niet mooi genoeg vond -_-)

  1. Echt vervelend dat je zo’n spijt hebt van het niet doen van de fotoshoot! Ik voel me stiekem ook vaker een zeekoe dan een slanke den en een fotoshoot staat me tegen, maar ik ga het tóch doen volgende week! Al is het alleen maar voor in het fotoalbum van Fons 🙂

 2. Hoi Marije,
  Al een tijdje volg ik je blogs, naast dat je erg leuk schrijft is het ook super herkenbaar; ik ben ook zwanger (september uitgerekend) na een gastric bypass. Deze blog is helemaal super herkenbaar, je strijd en twijfels zijn ook in mijn hoofd voorbij gekomen. Maar wat mogen we trots zijn dat we een kindje dragen en dat je lichaam inderdaad zo goed kan zorgen voor de groei van het kindje he!
  En die kilo’s….die raak je echt wel weer kwijt, dat heb je in het verleden bewezen!
  Geniet nog lekker van je zwangerschap!

   1. Ja, spannend is het zeker, al is de arts erg nuchter en geeft hij geen reden tot paniek. Verder gaat het gelukkig (op de welbekende kwaaltjes na) goed, mijn grootste zorg was toch wel of het kindje goed genoeg zou groeien. Maar dat is allemaal dik in orde!

 3. Ondanks dat je jezelf best wel druk maakt over de aangekomen kilo’s, vind ik je er alsnog fantastisch uitzien. Bovendien vind ik het ook knap dat je in zo’n korte tijd zóveel heftige dingen hebt meegemaakt (gastric bypass, overlijden van je moeder, zwanger worden…) en nog steeds gewoon doordenderd. Je doet het allemaal maar wel mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten