Een naam verzinnen voor je kind

Een naam verzinnen voor je kind, wat een ellende is dat eigenlijk. Althans, zo ervaar ik het. Voordat we het geslacht van onze baby wisten hadden we twee lijsten. De lijst met meisjesnamen was een stuk langer dan de naam met jongensnamen. Nu we de meiden kunnen schrappen is de lijst met jongensnamen opeens héél lang geworden.

Hoe bedenk je eigenlijk een naam voor je kind? Wil je een korte of lange naam? Een populaire naam of een naam die helemaal nieuw is. Wil je je kindje vernoemen naar zijn of haar oma of opa? Of wil je juist niks van dat alles? Jeetje, wat een gedoe zeg.

Mijn man en ik hebben bedacht dat we geen populaire naam willen geven aan onze zoon. Mijn naam was ik de jaren ’80 behoorlijk populair en ik heb dan ook regelmatig bij nog een Marije in de klas gezeten. Irritant vond ik het. Ik was altijd Marije W en dat vind ik stom, haha. Of nou ja, dat vond ik stom.

Maar niet veel verder dan ‘we willen geen populaire naam’ zijn we nog niet gekomen. Eerst hadden we een top 3, waar we nu weer van af gestapt zijn haha. Er zijn namen afgevallen en namen bij gekomen. Eén naam hebben we een paar dagen in ons hoofd gehad, maar nu twijfelen we weer. Dikke vette twijfelkonten, dat zijn we. Gelukkig hebben we nog even de tijd, maar een naam verzinnen voor ons kind is toch wel iets wat bovenaan onze to-do lijst staat. Ik denk dat het ook heel veel rust geeft om het definitief te hebben. Voor mij in ieder geval. Mijn man is niet zo stressgevoelig, gelukkig.

Hoe deden je partner en jij dat? Hadden jullie al lang voordat jullie een kind verwachtten een naam bedacht of kwam de naam pas naar boven toen jullie kindje geboren was?

Bron foto

20 reacties op “Een naam verzinnen voor je kind

 1. Wij hadden het met vrienden over niet-leuke namen en toen kwam daar ineens de naam van onze zoon (nu dus) voorbij haha. Een jongetje met die naam zat bij hun zoontje in de klas en dat zij de naam niet leuk vonden maakte ons niets uit! Hij bleef hangen en op een gegeven moment konden we ons niet meer voorstellen dat onze zoon anders zou gaan heten. Het komt vanzelf voorbij, een naam die je bij blijft, echt waar 🙂

 2. HoI hoi, ik kwam een tijdje geleden (viavia doorklikken )op je blog.
  Super dat je mama word en lees nog even met je mee wat je allemaal doormaakt, nu ik zelf in mijn verlof zit. ( yeah nog 4 weekjes). Zo benieuwd hoe jullie kleine man eruit ziet. Groetjes

   1. Meis geniet dat je nog normaal kan lopen en dat je nog normaal jan omdraaien in bed 😉 hier is alles een redelijke circus act geworden! Maar alles voor onze dochter haha

 3. Nou, ivm dit dilemma heb ik drie prachtige namen voor je opgezocht:
  1. Xseption
  2. Vox-Joris
  3. D’shawn

  Ik hoor wel welke van deze 3 het wordt!

 4. Haha ik snap het! Hoe cliché maar je moet naar je gevoel luisteren en bedenken of je een *voeg hier de naam toe* in je buik hebt zitten. 🙂 Wij hebben ons zoontje naar mijn (overleden) opa genoemd en dat voelde meteen goed. Zijn tweede naam vonden wij gewoon mooi en achteraf gezien had het ook een bijzondere betekenis.

 5. Wij waren eruit op de dag van de zwangerschapstest. Ja echt, voor zowel een jongen als een meisje. Dat gaat een volgende keer niet meer lukken. Bij een jongen wisten we al jaren dat de naam Marcel erin zou komen, dat heeft een bijzondere reden. Of het een tweede of eerste naam zou worden, wisten we van tevoren niet. Uiteindelijk is het Marcel Laurens geworden. Laurens is de achternaam van mijn vriend, maar Marcel heeft mijn achternaam gekregen dus een dikke knipoog naar de achternaam van zijn vader op deze manier. Vonden wij leuk! Voor een meisje had ik een hele duidelijke voorkeur en dat vond hij ook leuk. Ik denk dat we het een volgende keer moeilijker zouden hebben 😉

  Maar ik ben het wel met je eens. Voor ons als het even kan geen naam uit de top 10, want dat lijkt me helemaal niet leuk! Het hoeft echt niet mega apart te zijn. Gewoon een leuke naam en dan bij voorkeur eentje die in meerdere talen normaal uit te spreken is. Dat zijn onze eisen.

 6. Wij hadden al jaren geleden een naam bedacht. Uiteindelijk is ‘m dat niet geworden. Nu wordt het Gerrit! (of het echt Gerrit wordt, weet je over ongeveer 4 weken)

 7. George Merlin lijkt me een leuke naam. Daan en Sofie en Sanne en Anne zijn ook populaire namen. De meisjesnaam Pascal was een populaire naam in de negentiger jaren. Jorrick is ook een aparte naam. Die naam kom je niet vaak tegen.

 8. De meeste namen hebben een speciale betekenis. De betekenis staat dan in een namenboek. Daar kun je ook een naam uit zoeken. Er zitten altijd wel mooie namen tussen, met een speciale betekenis en die staat er achter wat die naam betekent.

 9. Ik denk dat wij vlak voor de 20 weken echo wisten welke meisjes en jongensnaam we wilden. Jongensnaam vonden we heel moeilijk! Ik was een avondje aan het namen bladeren op internet en toen kwam ik ‘m tegen, zei het hardop en toen zeiden we tegelijk: dit is ‘m! En hij is het gebleven ;-).

 10. T is zo moeilijk, maar ik denk dat het t beste is om m een paar keer hardop te zeggen, ook in combinatie met de achternaam. Wij zijn 6x verwisseld van jongens naam, en uiteindelijk was het een meisje. Wij wilde geen top 10 naam omdat er dan misschien wel 3 kindjes met dezelfde naam in de klas zitten. Dat is een keuze

 11. We haddan lang van te voren al één meisjesnaam en één jongensnaam. Al jaren…. geen top 10, geen scrabblenaam en geen vernoeming.

  Bij de tweede (tweede zoon) duurde het heeeeeeel lang voor we een naam hadden.

 12. Wij waren het er al snel over eens dat onze kinderen 2 namen zouden krijgen. Mochten ze ooit hun naam niet mooi vinden of willen veranderen…dan hebben ze de keuze. De letter G als voornaam viel af vanwege de achternaam…G.v.D….mmmm dus dat niet. De eerste naam moest je niet kunnen verkorten. (ik werd vaak Nel genoemd en zo heet ik dus niet…vreselijk vond ik dat)
  Bij onze 4e hebben we tijdens de weeën de naam nog veranderd van Lars in Beau. Goede keuze want later op school waren er meer Larssen…. Wij hadden altijd een lijstje en vaak een kwestie van afstrepen. En altijd vrij ver in de zwangerschap ;-))))

 13. Heel herkenbaar! We zijn momenteel ook volop op zoek naar een naam voor ons kindje maar het is zo moeilijk! En dan moet je nog iets vinden waar je allebei tevreden mee bent, ik ga ook zo blij zijn als we eindelijk tot een besluit zijn gekomen :). Succes alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten