Bijna drie jaar zonder moeder

Aankomende kerst is het drie jaar geleden dat mijn moeder overleed.Bijna drie jaar zonder moeder! Het lijkt al veel langer geleden dat ze is overleden. Niet dat de tijd snel gaat, maar voor mijn gevoel mis ik haar al jaren en jaren. Daar kom ik meteen bij het pijnpunt van de afgelopen drie jaar: ik mis haar elke dag een beetje meer. Over haar schrijven zonder heel lelijk te gaan zitten janken lukt ook gewoon nog niet. Al bij het invullen van de titel rolde er een traan over mijn wang.

Mijn moeder overleed niet helemaal onverwacht, maar het was wel heel plotseling. Ze was al jaren ziek, maar op die ene maandag in december was het opeens iets te heftig. Na een lange dag op de eerste hulp werd ze opgenomen op de intensive care en daar is ze ook niet meer weg gegaan. Nou ja, niet levend in ieder geval. We hadden als gezin twee weken de tijd om afscheid van haar te nemen. Dat is natuurlijk veel te kort, maar eigenlijk is het ook wel een cadeautje. We konden nog over van alles praten. Ze vertelde anekdotes terwijl wij met z’n allen jankend om haar heen zaten. Ze bleef sterk tot het laatste moment. Vechtend verliet ze de aarde.

En nu zijn we drie jaar verder. Drie zware jaren, kan ik wel zeggen. Natuurlijk ben ik gelukkig. Met mijn man, met onze zoon, met het gezin waar ik uit kom, met mijn broers en zus, met mijn vrienden. En toch mist er iets. Mijn moeder. Bij heel veel dingen denk ik: ‘goh, wat had mama dit leuk gevonden!’ Wat zou ze gek op haar jongste kleinzoon zijn geweest. Wat had ik haar graag met hem zien knuffelen. De pijn van het verdriet wordt anders. Niet minder, maar iets beter te plaatsen ofzo. Het gemis wordt steeds groter. Er zijn steeds meer momenten die ze niet mee maakt. Steeds meer dingen waar ze gewoon bij had moeten zijn.

Soms droom ik over haar. Dan zitten we te kissebissen over nutteloze dingen. Drinken we een kopje koffie aan het strand en eet ze een kopje soep. Gewoon, van die simpele dingen. Die mis ik het meest. Mama, ik mis je.

2 reacties op “Bijna drie jaar zonder moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten