Bekkeninstabiliteit – hoe gaat het na de bevalling?

Bekkeninstabiliteit is iets wat me heeft genekt de afgelopen zwangerschap. Ik heb het hier al heel vaak over gehad en jullie weten dat ik veel pijn had, maar hoe ik me écht voelde? Zwaar klote, om het maar gewoon te zeggen. Depressief werd ik er van. De. Hele. Dag. Pijn. Yup, tijdens de nacht dus ook. En door die pijn was ik aan huis gebonden. Ik had uiteindelijk wel een rolstoel, maar daar heb ik niet vaak gebruik van gemaakt. Ondanks de vreselijke pijn had ik de stille hoop dat de bekkenpijn na de bevalling zo goed als over zou zijn. Vandaag vertel ik hier meer over.

Wat te doen tegen bekkeninstabiliteit

Wat te doen tegen bekkeninstabiliteit? In mijn geval was dat niet veel meer dan proberen te accepteren dat het nou eenmaal zo is en veel oefeningen doen. Van de oefeningen tegen bekkeninstabiliteit ging de pijn zeker niet weg, maar het maakte het soms iets dragelijker. Neem nou bijvoorbeeld omdraaien in bed. Als ik daarbij niet mijn bekkenbodemspier en schuine buikspieren inzette verging ik van de pijn. Gebruikte ik die spieren wel, dan was de pijn te overzien. Deze spieren heb ik beter leren gebruiken en herkennen door middel van mijn bezoekjes aan een bekkenfysiotherapeut.

Die bekkenfysio dacht ik eerst niet nodig te hebben. Ik had immers de oefeningen van tijdens de zwangerschap van Fons nog vers in mijn geheugen. Dacht ik. Omdat ik nu in een andere regio woon ging ik uiteraard naar een andere fysiotherapeut en zij leerde me weer andere oefeningen. Deze opfriscursus was dus zeker de moeite waard. Mijn advies is dus ook om altijd naar een bekkenfysiotherapeut te gaan, want het heeft mij echt geholpen het enigszins dragelijk te houden.

Minder bekkenpijn na het indalen van de baby

Ik had aanzienlijk minder bekkenpijn na het indalen van de baby. Doordat haar hoofdje vastzat in mijn bekken was het allemaal wat stabieler. Dit heb ik nooit ervaren bij de zwangerschap van Fons, want ik was al bevallen voordat hij volledig ingedaald was. De laatste weken van de zwangerschap van Noor kon ik soms een klein rondje door de supermarkt maken. Niet in mijn eentje hoor, want ik kon de boodschappen bijvoorbeeld niet steeds in het karretje leggen, maar met hulp van man of familie ging het best. En oh, wat genoot ik van die korte uitjes! Ik werd voor de deur afgezet en voor de deur weer opgehaald om zo min mogelijk te hoeven lopen, maar ik was er wel even uit. Wat knapte ik daar psychisch van op! Lichamelijk was ik daarna weer naar z’n grootje, maar dat maakte niet uit: ik was er even uit geweest haha.

Weer kunnen lopen na de bevalling

Na de bevalling kon ik al vrij snel weer pijnvrij lopen. Ik merkte het toen ik zonder problemen de trap op en af ging. Dat was altijd zo normaal, maar niet tijdens de zwangerschap. De kraamverzorgster liep achter mij en zei: Zo dame, dat gaat goed! En opeens was daar het besef: YEEEEES, IK KAN WEER LOPEN!

We zijn inmiddels ruim drie weken verder en ik heb weer rondjes door de wijk gelopen met mijn kinderen. Ik ben meerdere keren met Fons in de supermarkt geweest en ook heb ik weer een heel eind kunnen fietsen. Oké, ik heb een elektrische fiets, dus echt fietsen is het niet, maar die fietsbeweging was tijdens de zwangerschap zo vreselijk pijnlijk dat ik al ruim een half jaar niet gefietst had.

Nog een lange weg te gaan

Ondanks dat ik weer mobiel ben heb ik nog een lange weg te gaan. Ja, ik heb minder pijn, maar helemaal pijnvrij ben ik nog lang niet. De komende weken ga ik het wandelen proberen uit te breiden. Met een peuter die graag zelf wil lopen is dat wat lastig, want slenteren is weer heel slecht qua pijn, maar ik ga mijn best doen. Ook wil ik weer gaan sporten. Niet alleen om van de bekkenpijn af te komen, maar ook om af te vallen. Ik wil nog niet echt op dieet, want ik geef nog borstvoeding, maar afvallen staat wel hoog op mijn lijstje. Dan maar door gezondere keuzes te maken en meer te bewegen, toch?

Ik ben benieuwd naar mijn volgers. Hebben jullie ook deze klachten gehad? En welke tips hebben jullie voor mij en voor andere mensen die bekkenklachten hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten