Mijn baby naar de gastouder?

Sinds Fons geboren is ben ik naar volle tevredenheid thuisblijfmoeder. Ik zou het niet anders willen en ik vind het heerlijk om de hele dag bij hem te kunnen zijn. Ik vind het ook echt een voorrecht om dit te kunnen doen en ben me er van bewust dat dit niet voor iedereen een keuze kan zijn. Toch denk ik er wel eens aan om mijn baby naar de gastouder te brengen.

Voordat ik moeder werd had ik namelijk een heel romantisch beeld van thuisblijfmoeder zijn. Ik zou lekker moederen en tussendoor wat werken. Werken aan mijn blog, werken aan mijn tekstbureau, mijn man helpen met acquisitie. In theorie is dat ook fantastisch mooi bedacht, vind je niet? Ik denk ook dat dat het algemene beeld is van mensen die geen kinderen hebben als ze nadenken over thuisblijfmoeders. Ik was zelf ook zo. ‘Als thuisblijfmoeder heb je zeeën van tijd voor andere dingen naast het moederen.’ Niks is minder waar.

Ik kom tijd te kort

Overdag gaat mijn aandacht volledig naar Fons, zoals het hoort, en ’s avonds ben ik vaak nog bezig met het huishouden. De tijd die ik over heb besteed ik graag aan bloggen (en aan af en toe lamlendig op de bank te hangen). Tijd om opdrachten voor mezelf of mijn man binnen te halen heb ik niet. Of misschien speelt een gebrek aan energie hierin ook wel mee. En een gebrek aan goed plannen trouwens, want ik denk dat ik stiekem wel meer kan doen dan dat ik nu doe.

Het lijkt mij heel fijn om één dag of een halve dag in de week voor mezelf te hebben. Tijdens de uren dat ik alleen ben kan ik dan mooi aan het werk. Keihard bloggen, opdrachten scoren, het huishouden eens écht goed doen. Het lijkt me niet alleen fijn om eens niet achter de feiten aan te lopen, maar om gedurende de dag zoveel werk te verzetten dat ik weer een week vooruit kan. Daarnaast lijkt het me ook lekker om een boek te lezen als ik mijn werk af heb. Of een domme serie te kijken via Netflix. Of misschien wel even bezig met de deken die ik aan het haken ben.

Kortom: zal ik Fons één dag in de week naar de gastouder brengen of moet ik gewoon eens goed leren plannen?

Hoe doen andere thuisblijfmoeders dat? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen! Misschien hebben jullie nog planning-tips voor me?

7 reacties op “Mijn baby naar de gastouder?

 1. Misschien is het voor Fons ook wel heel leuk bij een gastouder. Kan ie lekker met andere kindjes spelen en kan hij ook wennen aan een andere omgeving dan thuis.
  Teun gaat 1x per week naar de gastouder en vindt dat erg leuk!

 2. Zoals Lin ook al zegt: misschien vindt Fons het wel hartstikke leuk om met andere kindjes te spelen! Ik snap je punt verder wel helemaal hoor en hoe goed je ook kunt plannen (je weet dat ik écht van het plannen bent!), een blog -werk in mijn geval dan- combineren met het huishouden en je kindje thuis hebben is bijna niet te doen. Ik werk me suf in de avonden, weekenden en in de mazzeluurtjes dat Vic een keer wil slapen overdag en nóg loop ik achter de feiten aan (vooral qua huishouden). Het zijn gewoon heel veel ballen om hoog te houden en zo’n gastouder is dan een fijne uitkomst. Vic gaat vandaag voor het eerst een paar uurtjes wennen, vanaf volgende week is hij er op donderdag en vrijdag de hele dag. Ik kan stiekem niet wachten. Hoe heerlijk ik het ook met mijn kind vind, ik heb mijn eigen (werk)tijd ook nodig.

  Ps. Ik heb het artikel met mijn planningstips in het websitevakje gezet 😉

 3. Los van wat goed is voor jezelf en je werk denk ik dat het heel goed is voor je zoontje om naar de gastouder te gaan. Heerlijk spelen met andere kindjes enzo! Ik geloof echt dat dat goed is voor een kind. Ik geloof zelf niet dat het goed is om altijd met mama (en/of papa) thuis te zijn.

 4. Doen! Ik ben pro onthaalouders en dergelijke. Bij ons is het van moetes omdat we beiden full time werken en het ook even niet anders kan, maar anderzijds zie ik er enkel voordeel in. Norah leert nu met andere kindjes spelen, leert ook van de andere kinderen weer nieuwe dingen en andersom, afwisseling van omgeving, .. ik las laatst dat ook ergens een artikel over een onderzoek dat uitwees dat kinderen die op zulke jonge leeftijd naar een opvang gaan, daar enkel voordeel uithalen naar ontwikkeling 🙂 dus je lekker niet schuldig voelen en doen!

 5. Als ik goed lees ben je ook gewoon nog best moe. Je zit nog helemaal niet op je oude energieniveau van voordat Fons onderweg was en geboren werd. Het nadeel van 1 zo’n dagje gastouderopvang is dat ze ook veel vaker ziek/verkouden zijn e.d. En juist bij de oudste (die je nog niet meesleept naar school) is het zo fijn dat ze net iets minder vaak ziek zijn, dan de vervolgkinderen 🙂 Mijn ervaring is dat ze de dag NA de opvang toch altijd wat meer moe zijn. En zich afreageren. En Je loopt iets vaker met ze te tobben door een toename van verkoudheidjes. Kijk, als je meer collega’s zou willen of wat vaker buiten de deur (in een leuk community-laptop kantoortje) zou ik het doen. Maar nu?! Een beter planning in jouw geval is zoooo gemaakt! Eitje! Maar echt streng voor jezelf zijn, lukt meestal beter rondom de eerste verjaardag van je kindje. Die hormonen moet je niet onderschatten.
  Tenslotte nog een tip: Tijdens slaapjes zou ik gericht kiezen: ben je zelf moe – ga dan ook gelijk een dutje doen. Het gevolg is dat je dan ’s avonds energiek (max. 2x per week) kunt werken: schrijf dan veel van 7 tot 10. Als je dan ook nog 2x per week sport…(of sport overdag met interne kinderopvang) heb je dus nog 3 vrije avonden over voor vrienden en/of netflix 🙂 – En na het dutje doe je het huishouden sneller/efficienter tussendoor. Als je kiest om niet te dutten/lezen kun je overdag werk binnenhalen (bellen,mailen, connecten) – Schrijf dan dus niet! Bewaar dat voor die 2 avonden en de zaterdagmiddag (!) als je toch niemand kunt bereiken. En als je overdag 2 tot 3 hebt kunnen werken. Is 100% van die uurjes niet aan huishouden gedaan. 50% daarvan (1 tot anderhalf uur) is je partner ’s avonds (!) dus kwijt aan het huishouden. Schrijf dat gewoon allemaal op en meld het bij thuiskomst. Of hang een algemeen briefje met achterstallig huishoudelijk werk op het keukenkastje zonder iets te zeggen (dat helpt).

 6. Wat Debora zegt! Ik herken je dilemma overigens hoor. Zelf werk ik het meest in de avonden en in het weekend…Peuter is nu net begonnen op psz, maar dan is de jongste nog thuis. Toch probeer ik op die dagen dan ook een uurtje in de ochtend te pakken. En af en toe vroeg naar bed…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten