Wat als je een moeilijke eter hebt?

Voordat Fons geboren was had ik mijn mening over kinderen die niks aten. Het was geen aardige mening overigens. Ik vond het namelijk maar stom. Als ouder bepaal jij toch zeker zelf wel wat je kind eet? Je kind heeft niks, maar dan ook niks, in te brengen en eet gewoon wat de pot schaft. Ik vond het maar irritant als ik kinderen om me heen had die alleen een cracker met smeerkaas of patat aten. Rot op met je ‘ik lust geen groenten’. Ik zei het nooit tegen de ouders hoor, want dat durfde ik niet. Gelukkig maar, want als iemand tegen mij zou zeiken over mijn niet etende kind zou ik ze een veeg uit de pan geven.

Wat als je een moeilijke eter hebt?

Het is een flink geval van karma hoor, want Fons is dus een moeilijke eter. Ik had nooit gedacht dat ik, de allesvreter, een moeilijke eter zou kunnen baren. Ik deed er ook alles aan om te voorkomen dat Fons alleen maar zoete meuk zou eten. Zijn eerste hapjes bestonden uit verschillende soorten groenten en dat ging er hartstikke goed in. Pas toen hij die verschillende smaken kende mocht hij van mij fruit. Echt, ik deed het volgens mij gewoon goed. Eerst de hartige smaken leren kennen, dan pas aan de zoetere dingen beginnen.

Hij ‘lust’ geen groenten

Vandaag aten we gehaktballetjes met patat uit de airfryer en broccoli met een kaassausje. Ik vind dat ontzettend lekker en kon vroeger al heel erg genieten van deze combinatie. Fons at keurig zijn gehaktballetjes op, probeerde twee patatjes (dat scheelt dan weer, ook patat lust hij niet) en toen ik in een onbewaakt ogenblik een stukje broccoli in zijn mond deed spuugde hij het meteen weer uit. Zo gaat het werkelijk met bijna alle soorten groente die ik voor hem maak. Al maanden smijt hij alles wat ik maak op de grond. Heel af en toe eet hij iets, zoals de groentekoekjes die ik voor hem maakte. Inmiddels hoeft hij die ook niet meer.

 

Vorige week prakte mijn man boontjes en deed dat samen met een beetje kaas door een omelet. Mijn verbazing was enorm groot toen bleek dat hij het gewoon op at. Wow, mijn kind at groente! De dag erna probeerde ik een zelfde combinatie, maar nee hoor: hij smeet het weer ouderwets op de grond.

Macaroni zonder pakjes of zakjes met een heerlijke smaak en een beetje kaas? Meneer hoeft het niet. Rijst met roerbakgroenten? Ook niet. Worteltjes? Inmiddels hoeft hij dat ook niet meer. Zoete aardappel belandt tegenwoordig ook op de grond en zelfs aardappelen met een beetje jus blieft meneer niet.

Moedeloos als je kind niet eet

Ik word er moedeloos van. Echt. Elke dag sloof ik me voor hem uit. Ik kook alles zonder pakjes of zakjes en hij wil het gewoon niet eten. Ik probeer elke dag weer iets nieuws, maar hij hoeft het niet. Ook niet als ik het weer eens pureer of door de blender haal. Het enige wat Fons goed eet is brood. Brood vindt hij verrukkelijk. Oh, en een pannenkoek gemaakt van banaan, havermout en twee eieren vindt hij ook lekker. Poffertjes en pannenkoeken gaan er ook nog wel in, maar dat maak ik natuurlijk niet elke dag of elke week voor hem. Hij moet eerst maar eens normaal leren eten.

Laat het los

Ik probeer het los te laten. Dat is soms best moeilijk, maar ik probeer het wel. Vorige week nog werd het me teveel hoor. Huilend keek ik toe hoe Fons mijn speciaal voor hem gemaakte eten op de grond smeet. Het maakte me zo verdrietig. Ik doe zó mijn best, maar hij hoeft het gewoon niet. We praten tijdens het eten niet specifiek over het feit dat hij niet wil eten, maar benoemen bijvoorbeeld dat we zo’n lekkere doperwt aan het eten zijn of dat de boontjes echt verrukkelijk zijn. Het boeit hem allemaal helemaal niks, haha.

 

Eten uit een potje hoeft hij trouwens ook niet hoor. Hij speelt er heel graag mee  (net als met het eten wat ik vers voor hem maak) en ik laat hem dat ook doen zodat hij in ieder geval verschillende structuren leert kennen, maar echt eten doet hij niet. Misschien één hapje om te proberen, als we geluk hebben.

Fons is nog maar anderhalf jaar oud. Ik moet het loslaten. Het komt vast ook wel weer goed, maar soms maak ik me gewoon zorgen. Ik ga gewoon alle mogelijke recepten voor moeilijke eters die ik kan vinden uitproberen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Hoe ging dat bij jouw kindje? 

3 reacties op “Wat als je een moeilijke eter hebt?

  1. Hier ook hetzelfde. Zeker na een drukke dag als ze moe zijn dan is het een drama. En soms ben ik al blij als er wat eten in zit, dus dan maar die cracker of tomaatjes of wat yoghurt.

  2. Hier eentje van vijfeneenhalf die eet zo byzonder slecht alleen yoghurt vind ie lekker… de ene dag eet ie vlees de andere niet groente liever niet… brood nouja op school wel. Maar hij doet maar ik kook en we eten aan tafel hij kan eten en als hij niet eet dan maar lekker niet zeg er niks meer over. Scheelt een heleboel ergernis. Komt heus wel goed met Fons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten