Wat als je even niet lekker in je vel zit

Soms ben ik gewoon even bloedchagrijnig. Of eigenlijk gewoon een tikkeltje depressief. Maar wat als je even niet lekker in je vel zit? Wat doe je dan? Ik zit er nu middenin, in een lekkere dikke vette winterdip. Ik heb het wel vaker hoor, zo aan het einde van de winter. Want hoewel ik enorm hou van die koude maanden van het jaar, ik ben toch stiekem ook wel een zonaanbidder. Gewoon, omdat vitamine D goed voor mij (en voor iedereen) is.

Ik heb een aantal dingen voor mezelf op een rijtje gezet die me meestal wel helpen dat hardnekkige dipje de kop in te drukken. Misschien heb jij er ook wat aan. Misschien niet. Misschien heb je nog een tip voor mij en misschien wil je wat met me delen. Het kan allemaal.

  1. Iets leuks gaan doen. Het klinkt zo makkelijk, maar uiteindelijk is het soms best lastig om even iets voor jezelf te gaan doen. Even de hort op. Winkelen, een eind gaan fietsen, koffie drinken met een vriendin. Gewoon even er uit.
  2. Schrijven. Schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Voor mij helpt het om mijn gedachten op papier te zetten. Ik vind dat ik er niet altijd de tijd voor heb, maar wat is nou een kwartiertje schrijven op een dag? Ik heb tenslotte ook tijd om te bloggen, dus dan kan ik ook wel even opschrijven hoe ik me voel. Lekker om het even kwijt te zijn.
  3. Een daglichtlamp. Sinds een paar jaar heb ik een daglichtlamp en dat werkt als een malle. Op internet zijn allerlei schema’s te vinden die je aan kunt houden als het gaat om het gebruik van de lamp. Ik heb hem meteen onder het stof vandaan gehaald en gebruik hem nu ook om bijvoorbeeld de krant te lezen of om mijn make-up te doen.
  4. Muziek luisteren. Hoewel ik ook erg verdrietig kan worden van muziek (ik jank altijd als ik de favoriete muziek van mijn moeder hoor, ook als dat in een winkel of op straat is haha) kan ik er ook enorm gelukkig van worden. Ik heb een hele fijne koptelefoon en kan me even fijn afzonderen als Fons ligt te maffen. Als Fons wakker is zet ik de muziek gewoon wat zachter aan haha. Ik wil natuurlijk geen gehoorbeschadiging bij hem op mijn geweten hebben.
  5. Durven toe te geven dat er iets aan de hand is, maar het niet de overhand laten hebben. Ik ben twee keer zwaar depressief geweest (inclusief therapie en alle ellende die daar bij komt kijken) en ontkenning was het slechtste wat ik kon doen, want dan ging ik altijd net dat ene stapje te ver. Maar de hele dag blijven hangen in een neerwaartse spiraal is ook niet fijn. Al doe ik maar één leuk ding op een dag, dat is al voldoende.
  6. Genieten van alle mooie dingen, want het leven is gewoon mooi. Ook met een dode moeder, dat lichaam wat niet helemaal meer is zoals het voor de zwangerschap was en het gebrek aan zonlicht heb ik toch maar mooi een droomleven. Man, kind, huis. Ik heb het goed!

 

Reactie op “Wat als je even niet lekker in je vel zit

  1. Slik je in de donkere maanden ook vitamine D? Ik doe dat sinds vorig jaar en merk dat het toch ietsje helpt tegen de winterdip. Nee, het is geen wondermiddel natuurlijk maar het neemt wel iets weg van dat donkere gevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten