Zwangerschap vroeg bekend maken

Wees maar gerust hoor, ik ben niet zwanger. Nou ja, het liefst zou ik dat natuurlijk wel zijn nu, maar helaas: het is nog niet zo ver. Vandaag wil ik het wel eens hebben over je zwangerschap vroeg bekend maken. Dit hebben mijn man en ik namelijk beide keren gedaan en daar kwam vooral bij de zwangerschap van Fons nogal wat commentaar op. Commentaar waar ik wel op had gerekend, maar wat af en toe wel wat rauw op mijn dak viel. Eigenlijk had het commentaar vooral te maken met het feit dat mensen vonden dat we het te snel bekend maakten, want ‘er kan nog van alles mis gaan’.

In Nederland is het heel normaal om het eerste trimester af te wachten voordat je je zwangerschap bekend maakt. In de eerste weken heb je namelijk het meeste kans op een miskraam. Even de percentages op een rijtje:

  • Week 4, 5 en 6: 12 procent kans.
  • Week 7, 8 en 9: ongeveer 9 procent kans.
  • Week 10, 11 en 12: bij 10 weken heb je nog ongeveer 8 procent kans op een miskraam, bij 11 en 12 weken tussen de 7.5 en 8 procent.

Eén op de vier vrouwen maakt een miskraam mee en één op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Ik denk dat iedereen wel iemand of meerdere mensen kent die een miskraam hebben gehad. Veel van die vrouwen lijden in stilte, want voordat ze de kans hebben gekregen het blijde nieuws te vertellen is de zwangerschap alweer afgebroken. Verschrikkelijk. En hoe zeg je: oh ja, ik was zwanger, maar nu niet meer? Hoe begin je zo’n gesprek?

‘Ben je niet bang dat het mis gaat?’

Maar goed: ik kreeg dus ook vaak de vraag of ik niet bang was dat het mis zou gaan. Natuurlijk was ik bang dat het mis zou gaan, maar mag niemand dat dan weten? Moet ik zwijgen over een miskraam? Ik vind dat mijn familie en vrienden de fijne momenten en ook de verdrietige momenten mogen meemaken. Blijdschap en verdriet, dat hoort toch bij het leven? Toen ik mijn laatste zwangerschap aan een select groepje bekend maakte vond ik het fantastisch om te zien dat ze blij waren en ik vond het ook heel fijn dat ze me steunden toen het mis ging. Reageren miskraam kan lastig zijn, maar ieder lief woord heb ik opgeslagen in mijn geheugen en ik zal die steun nooit meer vergeten.

Zwangerschap weer vroeg bekend maken?

Als ik nu weer zwanger raak gaan mijn man en ik het wederom vroeg bekend maken. Vooral ik ben een enorme flapuit wat dat betreft en ik kan het zeker voor mijn familie en mijn beste matties echt niet verborgen houden. Ik vind zoiets veel te leuk om voor me te houden. En die rare opmerkingen? Die kreeg ik bij de tweede zwangerschap al een stuk minder, dus ik ga er van uit dat men bij de derde zwangerschap er wel aan gewend is dat er ook mensen zijn die dit soort dingen vroeg mededelen.

Hoeveel weken was jij zwanger toen je het bekend maakte? 

Bron foto zwangere vrouw: Shutterstock.

5 reacties op “Zwangerschap vroeg bekend maken

  1. Wij maakten het met acht weken al bekend bij familie. De kans dat het mis zou gaan vond ik toch niet zo groot. Alleen bij mijn opa wachtte ik langer, omdat hij net mijn oma verloren was en ik hem niet wou bezwaren met eventueel later slecht nieuws.

    Volgende keer zou ik trouwens langer wachten met het bekendmaken, dan hebben we lekker een tijd een klein geheimpje samen. 🙂

  2. Ik herken je verhaal! Bij mij werd het bij 6 weken per ongeluk al bekend onder wat collega’s. Een daarvan (nota bene verloskundige) wilde me niet feliciteren want het was nog te pril. Ik voelde me zo rot… ik was op dat moment gewoon blij! Dat is toch aan iedereen zelf??

  3. Wij maakten het met 11 weken aan de wijde wereld bekend. We kwamen er met 5 weken achter dat ik zwanger was en hebben het toen onze ouders en zussen verteld. Na de 8 weken echo vertelden we het ook mijn opa, mijn oma en onze beste vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten