Wat ik doe om te ontspannen

De afgelopen dagen waren heftig voor mij. Ik wil er (nog) niks over kwijt. Misschien ooit. Misschien nooit. Maar in deze shitty dagen word het mij weer pijnlijk duidelijk dat ik moet ontspannen. Dat ik aan mezelf moet denken. Ooit was ik daar heel slecht in en ik moet zeggen dat ik nog heel goed ben in het vervallen in het oude patroon. Doorgaan, gejaagd de dag door komen, hyperventileren, hoge hartslag, paniekaanvallen. Gelukkig heb ik ook geleerd om het weer los te laten. Vandaar dat ik vandaag wil vertellen wat ik doe om te ontspannen.

Mindfulness

Bron

Mindfulness is de eerste ontspanningsoefening die ik doe als ik me rot voel. Het zorgt er na een paar minuten al voor dat ik beter kan ontspannen. Dat gaat niet vanzelf hoor. Ik heb er heel lang voor moeten oefenen en heb één op één training gehad. Daar moest ik wel een drempel voor over, want het is een beetje zweefteverig, maar: wat werkt, dat werkt. Mindfulness zorgt ervoor dat je meer in contact met jezelf komt. Yup, zweefteveriger dan dat kom ik niet hoor. Maar goed, probeer het maar eens. Ik heb heel veel gehad aan de mindfulness training van Edel Maex.

Ademhalingsoefeningen

Eigenlijk staat dit in verbinding met mindfulness, maar ademhalingsoefeningen zorgen er ook altijd voor dat ik na een tijdje ontspan. Soms lukt het ook helemaal niet hoor. Als ik té gespannen of té overstuur ben hoef ik het niet te proberen. Laat mij dan eerst maar even uitrazen, dan komt het daarna wel weer goed. Dat uitrazen gaat stiekem ook al gepaard met beter op mijn ademhaling letten, maar daar ben ik me op dat moment nog niet zo bewust van. Tijdens mijn bevalling heb ik ontzettend veel gehad aan rustig ademen. Ik sjeesde door de weeën heen en zelfs de zuster en verloskundige vertelden me dat ik zo goed adem haalde. Ik weet niet of ze dat echt meenden of dat ze het alleen zeiden om me gerust te stellen, maar ik voelde me echt het vrouwtje toen, haha.

Haken

Ik ben begonnen met haken toen mijn moeder overleed. Tijdens haar ziekbed maakte ik kleine oefenstukjes, maar eenmaal overleden begon ik met een deken. Binnen twee weken haakte ik een gi-gan-tisch-e deken haha. Ik lig er nog steeds graag onder. Haken zorgt ervoor dat ik even nergens anders aan kan denken. Een beetje tv kijken, een beetje haken. Perfecte combinatie. Gisteren haalde ik mijn haakwerk weer van zolder en het werkte meteen. Wat heb ik heerlijk zitten haken zeg! Fons lag lekker te slapen, mijn man was met familie naar de pasar malam hier in de stad en ik zat lekker op de bank met mijn haakwerk en een lekkere latte macchiato. Ik vermaakte me wel. Ik kan trouwens niks ingewikkelds hoor, want ik wil niet hoeven tellen ofzo. Laat mij maar dekens haken, daar vermaak ik me wel mee.

Wandelen

Lekker met Fons de hort op, ik hou er van. Deze week heb ik een paar rondjes door de wijk en aanliggende wijken gemaakt. Onderweg kwamen we fonteintjes, verse eieren, schapen en bos tegen. Heerlijk. Ik vind wandelen echt ontspannend, maar tegelijkertijd vind ik het fijner om een doel te hebben. Bijvoorbeeld een tripje naar de supermarkt of de brievenbus of zoals laatst toen ik eieren nodig had naar iemand die langs de kant van de weg eieren verkoopt. Gek is dat hè, dat ik meer wandel als ik een doel heb? Hebben jullie dat ook? Ik zou om die reden ook graag een hondje willen hebben, maar mijn man houdt niet zo van honden, dus dat zit er niet in.

Domme tv-series kijken

Domme tv-series kijken, dat is een guilty pleasure van me. Series als ‘Achter gesloten deuren’ of ‘Overspel in de liefde’, ik smul daar echt van. Ze zijn ook zó slecht dat het gewoon lachwekkend is. Van die scripted reality series, ik pies in mijn broek van het lachen. Vroeger keek ik ook graag naar Big Brother, maar Utopia vind ik dus weer verschrikkelijk. Wat ik ook leuk vind zijn series als Oh Oh Cherso of Temptation Island. Heerlijk. Even achterover hangen en nergens anders aan hoeven denken.

Lezen

Ik heb al jaren een e-reader en vind het heerlijk om te lezen. Sinds Fons doe ik het te weinig en ik merk dat ik dan slechter ontspan. Lezen is mijn manier om éven een andere wereld binnen te stappen. Even een kijkje krijgen in de wereld van een ander, ik vind dat fantastisch. Sinds kort heb ik een Kobo Plus abonnement. Dat is de eerste maand gratis en daarna betaal je €9,99 per maand. Ik zit nog in de gratis maand en las binnen twee dagen het boek Huidpijn van Saskia Noort uit. Als ik deze maand genoeg boeken lees ga ik misschien wel door met het abonnement. Ik vind een tientje voor het lezen van zoveel boeken namelijk geen geld. Even ter vergelijking, onlangs kocht ik het nieuwste boek van Lisette Jonkman, Helemaal het einde, voor €12,99. Het is een fantastisch boek en het geld meer dan waard, maar voor minder dan de prijs van één boek heb je dus duizenden boeken tot je beschikking. Fijn!

Nou ja, dat zijn mijn tips. Schrijven zou er ook nog bij kunnen trouwens, al merkte ik dat ik de afgelopen dagen qua bloggen weinig inspiratie had. Kennelijk gaat het weer wat beter met me, want ik heb toch maar mooi dit geschreven. Gelukkig maar, want me een hele tijd zo naar voelen is ook niet fijn.

Wat doe jij om te ontspannen?

Reactie op “Wat ik doe om te ontspannen

  1. Hele herkenbare dingen allemaal! Ik breide ipv haken en kan ook nog legpuzzel van 1000 stukjes toevoegen aan het rijtje 😉

    Ik hoop dat je je weer beter voelt, dikke knuffels!! 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten