Vier jaar na de maagverkleining

Vandaag zit ik op precies vier jaar na de maagverkleining. Ik weet nog héél goed hoe zenuwachtig ik was toen ik me vier jaar geleden meldde op de afdeling Bariatrie van het MC Slotervaart in Amsterdam. Man man man, wat een ellende. Het was allemaal zó heftig voor me! Ik was wel vaker geopereerd, maar ik geloof niet dat ik ooit van tevoren zoveel stress heb ervaren als toen.

Moeilijke keuze

De keuze voor een gastric bypass was geen makkelijke keuze. Ik durfde niet toe te geven dat ik hulp nodig had bij het afvallen en het voelde in het begin ook wel een beetje als falen. Pas later drong tot me door dat ik mezelf juist een gunst heb bewezen door voor een gastric bypass te gaan. Ik heb mezelf het mooiste cadeau ooit gegeven: een gezonder leven. Direct na de operatie voelde ik een enorme rust over me heen komen. Ik was zó ontzettend gelukkig dat ik had doorgezet. Dat ik vanaf dat moment zou gaan afvallen en dat ik nooit meer zo dik zou worden, dat was een hele geruststelling.

In het eerste jaar viel ik 50 kilo af. Toen mijn moeder overleed kon ik daar in rap tempo 5 kilo bij op tellen. In totaal ben ik dus 55 kilo afgevallen. Wat was het heerlijk om weer te kunnen lopen, fietsen, normaal in een vliegtuigstoel te kunnen zitten en om nooit meer terrasjes te hoeven scannen om te kijken of ik wel in de stoelen zou passen. Minder onzeker werd ik helaas niet, maar dat hoor je wel vaker. Mijn psyche kon nog niet echt geloven dat ik zoveel was afgevallen, geloof ik. Daarbij ben ik nog steeds plussize, alleen niet meer zo plussize als ik was. Na de operatie had ik maat 46/48.

Zwanger met een gastric bypass

En toen werd ik zwanger. Ik kwam heel veel kilo’s aan tijdens de zwangerschap. Uiteindelijk zijn daar 10 kilo van blijven plakken. Op dit moment ben ik dus 45 kilo afgevallen en heb ik maat 48/50. Nog steeds ben ik daar ontzettend gelukkig mee, want ik kwam van maat 56+. Ik weigerde namelijk een grotere maat te kopen, maar ik denk dat ik de maat 58 wel aan heb getikt.

Als ik terug kijk op de afgelopen vier jaar dan ben ik ontzettend blij dat ik de keuze voor een gastric bypass heb gemaakt. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk. Natuurlijk baal ik er ook wel eens van als ik weer eens met een dumping op de bank lig, maar dan weet ik dat ik dat wel zelf heb veroorzaakt. Mijn lichaam dwingt me om gezondere keuzes te maken en dat is heel fijn. Die fysieke stok achter de deur heb ik gewoon nodig. Dik zijn word je niet van lucht happen, namelijk. En je wordt ook niet voor de lol dik, laat ik dat voorop stellen. Ik heb nooit gedacht: en nu ga ik eens even lekker dik worden, want dat vind ik zo tof. Nope, ik heb het altijd gehaat en ik ben blij dat ik nu niet meer het lichaam heb wat ik vier jaar geleden had.

Wat ben ik trots op mezelf dat ik dit heb bereikt. Dat ik én zoveel ben afgevallen én op een gezonde manier zwanger ben geweest. Dat ik weer kan lopen en fietsen zonder pijn en dat ik weer op een normale manier kan reizen. Eigenlijk zou ik mezelf moeten bedanken voor het durven maken van deze keuze, haha. Dus: bedankt, Marije 🙂

PS: Wist je trouwens dat ik een blog heb over mijn gastric bypass? Je vindt het blog hier. Ik moet nodig weer eens gaan schrijven, maar er staat voor de geïnteresseerden al heel veel informatie op. 

2 reacties op “Vier jaar na de maagverkleining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten