Kijkt mijn baby teveel tv?

Het is een hot topic tegenwoordig: schermtijd voor je kind. Ik vind mezelf echt een oud wijf als ik het zeg, maar toen ik opgroeide speelde ik gewoon buiten. Ik bouwde hutten met mijn broers, kon uren lang ‘elastieken’ met klasgenootjes en vermaakte me prima met zo’n reuzenbellenblaasgeval. Buiten zijn vond en vind ik heerlijk. We hadden met een vader die gek is op technologie wel een computer, een spelcomputer en internet, maar veel deed ik er niet mee. Een tv hadden we natuurlijk ook wel, maar daar keken we niet overmatig veel naar. En nu zit ik opeens met de vraag: kijkt mijn baby teveel tv?

Je kind voor de tv zetten is gemakzucht

Want ja, ik zet Fons wel eens voor de tv als ik even bezig moet in het huishouden. Als hij de box of zijn speelkleed zat is en begint te jengelen is dat gewoon de makkelijkste optie. Gemakzucht. Ook zoiets. Hoe deed mijn moeder dat? Zij had zes kinderen en ik heb er nog maar één. Hoe ga ik dat straks doen als de tweede er is? Krijgt elk kind een eigen tablet en telefoon en mogen ze rondsurfen zoveel ze willen? Ik merk aan Fons dat hij het wel heel erg leuk vindt om af en toe een paar minuten tv te kijken. Vol verbazing kijkt hij naar de rondlopende figuurtjes en hij lijkt aandachtig te luisteren naar de muziek. Laatst begon hij breeduit te lachen toen ik mijn oh zo gehate Woezel & Pip opzette. Hoewel ik altijd zei mijn kind niet zomaar voor de tv te zetten ben ik nu van mening dat het best af en toe mag. Zolang ik me er goed bij voel en ik zie dat Fons er ook blij van wordt, waarom niet? Dat is ook mijn tip voor anderen: luister naar je gevoel en doe vooral lekker wat jij zelf goed vindt.

Media Ukkie Dagen

De Media Ukkie Dagen zijn net afgerond en ik heb daar wel wat van geleerd.Er zijn in Nederland geen officiële richtlijnen met betrekking tot schermtijd, maar er is wel veel informatie over te vinden. Zoals op deze site van Mediaopvoeding. Daar staat dat Fons maar 5 minuten schermtijd zou mogen hebben per dag. Een Amerikaans onderzoek stelt zelfs dat een kind tot twee jaar helemaal geen schermtijd zou mogen hebben. Jeetje, ben ik dan toch een loedermoeder? Ik denk dat ik het maar hou bij logisch nadenken. Fons gaat echt niet leiden onder een paar minuutjes Baby TV. Sterker nog, ik denk zelfs dat hij er nog wel wat van kan leren. De muziekjes zijn hartstikke leuk, ik zie hem over een paar maanden nog wel swingend voor de tv staan. Stiekem heb ik daar best wel zin in.

Collega-blogger Linda van Mamaliefde mocht onlangs deelnemen aan een webinar over je kinderen mediawijs opvoeden. Hier werd specifiek ingegaan op de doelgroep van 0 tot 6 jaar oud. Er werden hele interessante vragen onder de loep genomen en wat mij betreft is de webinar zeker de moeite waard om even terug te kijken.

Beperk jij de tijd die je kindje voor de tv zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten