Ik had een makkelijke bevalling

Er is nu een rage gaande op Twitter: je bevalling weergeven in emoji’s. Ik had een makkelijke bevalling, dus ik gaf in mijn tweet een paar emoji’s met een zonnebrilletje op weer. Want tsja, opeens was Fons er. Daarna leek het wel alsof ik mezelf moest verantwoorden voor mijn makkelijke bevalling. Alsof het altijd gruwelijk hoort te zijn. Alsof het niet kan dat ik een fijne bevalling had.

Er moet me iets van het hart. Het feit dat ik het gevoel had dat ik me moest verantwoorden voor mijn bevalling kwetste me. Ik had namelijk wel een makkelijke bevalling, maar de tijd daarna was het alsof ik in de hel zat. Ja echt. Ik mocht Fons eventjes vasthouden en daarna werd hij met gierende banden naar de IC gebracht. Mijn man ging mee en moest toekijken hoe ze hem aan de beademing legden, hoe ze hem prikten, hoe ze een infuus aanbrachten, hoe ze allerlei plakkers op hem deden. Mijn man deed dat alleen. Zonder mij. Mijn man hoorde dat helemaal niet te hoeven zien. We hadden gewoon met z’n drietjes moeten genieten van elkaar. Gelukzalig met z’n allen op mijn kraambed kijken naar het prachtige wonder wat we op de wereld hadden gezet.

Pas ’s avonds, uren nadat Fons geboren was mocht ik met hem buidelen. Hij werd met slangen en al op mijn blote borst gelegd. Na die eerste gelukzalige minuten jankte ik als een speenvarken. Heel hard en heel lelijk. Want ik wilde hem helemaal niet zien aan al die slangen. Wat was hij klein! En wat was hij kwetsbaar! Hem echt goed bekijken en zijn gezicht in me opnemen kon ik niet, want er zaten teveel slangen voor. De twee weken die volgden waren heftig. Heel heftig. Saturatiedalingen, dipjes in zijn hartslag, rennende verpleegkundigen, sondes die er midden in de nacht uit vlogen, een krijsende baby die ik niet kon troosten in zijn couveuse, noem het maar op.

Dus jongens, ik had dan wel een makkelijke bevalling, maar de tijd die daarop volgde was verschrikkelijk en dat wens ik niemand toe. Ik wens iedereen wél een normale bevalling, een normale kraamweek (want die heb ik dus niet gehad), liefdevolle mensen om je heen en een kindje wat je ieder moment van de dag heerlijk bij je kunt pakken.

Zo, de zeikmodus staat weer uit hoor! Over tot de orde van de dag haha.

4 reacties op “Ik had een makkelijke bevalling

  1. Vrouwen die nog steeds van mening zijn dat we allemaal op dezelfde manier bevallen… zijn poco loco! Ik heb een bevalling van 34u gehad en een bevalling van 7u. Hels was nr 1 en hemels was nr 2. En ook de ellende van slangetjes aan je beebje mee moeten maken, maar ook mogen genieten van de meest wonderbaarlijke kraamtijd ooit. Dus Marije bij deze: RESPECT VOOR JOU!!! Je hebt het super gedaan!

  2. Als mensen nou eens wat minder oordelen, zou fijn zijn! Ik had drie hele heftige, supersnelle bevallingen. Maar de tijd erna is ook niet makkelijk geweest bij ons. Dat vergeten mensen wel eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten