5 x wat je niet moet zeggen tegen de moeder van een prematuur

Dat Fons ruim 5 weken te vroeg is geboren is nu wel duidelijk. Op dat moment voelde het niet als zware tijd, maar nu ik er aan terug denk besef ik me steeds meer dat het gewoon heel erg heftig was. En dan was Fons ‘maar’ ruim 2 weken te vroeg, moet je nagaan hoe heftig het is als je kindje een 10 weken te vroeg geboren wordt. Iedereen was superlief voor ons in die periode, maar we hoorden ook opmerkingen die op ons wat raar over kwamen, ondanks dat men het vast niet zo bedoelde. Vandaag deel ik 5 dingen die je beter niet kunt zeggen tegen de moeder van een prematuur geboren kindje.

 1. Goh, geen wonder dat je een fijne bevalling hebt gehad. Hij is ook zó klein. Ja jongens, hij was maar 2519 gram, maar de pijn van de weeën is gewoon hetzelfde en ondanks zijn kleine gestel ben ik gewoon keihard uitgescheurd hoor. Dat laatste wil je misschien niet weten, maar nu weet je het toch. Ondanks die in mijn ogen stomme opmerkingen ben ik toch maar wat trots op mezelf en hoe ik me door de bevalling heen heb geslagen. Ik had nooit gedacht dat ik die pijn zo betrekkelijk makkelijk zou kunnen ondergaan.
 2. Lekker knuffelen nu hè? Nou, er viel niet zoveel te knuffelen. Ik kon hem nooit zelf uit zijn couveuse pakken, want hij zat vast aan een beademingsslang en allerlei toeters en bellen. Ik mocht ’s ochtends met hem buidelen en als we zagen dat hij het aankon mocht het ’s avonds nog een keer. Al snap ik de opmerking wel hoor. Ik zeg het zelf ook vaak als er in mijn omgeving een kindje wordt geboren.
 3. Rust nu maar uit. Er valt niks uit te rusten als je een prematuur geboren kindje hebt. Je rent van hot naar her, hebt constant overleg met artsen en verpleegkundigen en er lopen continu zonder het te vragen mensen naar binnen. Ik had nog het geluk dat ik bij Fons op de kamer mocht slapen en heb echt enorm te doen met al die nieuwbakken mama’s die moeten pendelen tussen huis en ziekenhuis. Wat een ellende moet dat zijn.
 4. Mogen we écht niet langs komen? Nee, je mag niet langs komen in het ziekenhuis. Ik had genoeg aan mijzelf, mijn man en ons kind wat hulpeloos in de couveuse lag. Alleen onze naaste familie mocht langs komen. Onze ouders en Fons’ ooms en tantes. Dat was het. We verstuurden het geboortekaartje pas toen we weer thuis waren met z’n drietjes en toen kwamen onze vrienden langs.
 5. Dit vergeet je allemaal weer hoor. Nee, dit vergeet ik nooit. Sterker nog, de herinnering wordt misschien wel heftiger naarmate de hormonen uit mijn lichaam verdwijnen en ik er weer helder over na kan denken. Ik ben nu al bang voor wéér een vroeggeboorte als ik weer zwanger ben. Kon ik het maar vergeten of wissen uit mijn geheugen. Dat zou fijn zijn zeg.

Gelukkig kregen we ook hele lieve reacties. We ontvingen superlieve kaarten, appjes en telefoontjes. We kwamen in een warm bad terecht bij onze naasten en zonder hen hadden we het een stuk lastiger gehad. Wat je dan wél moet doen als er een kindje prematuur wordt geboren in je omgeving? Dat is voor iedereen anders natuurlijk. In een volgend artikel zal ik eens belichten wat je zou kunnen doen als er een kindje prematuur wordt geboren in je omgeving.

4 reacties op “5 x wat je niet moet zeggen tegen de moeder van een prematuur

 1. Helemaal mee eens! Fedde was een late prematuur en heeft 4 dagen in de couveuse gelegen, maar wat vond ik het jammer dat ik niet zomaar met hem kon knuffelen.
  Liefs

 2. Wij kregen de opmerking: “ik weet niet of ik je wel moet feliciteren”.
  Heel erg vond ik dat, we hadden een kindje! Tuurlijk moesten ze ons feliciteren.

  Ach, ik snap ’t wel….onze dochter was 10 weken te vroeg, met een groeiachterstand. Ze woog 2 pond. Dus ik begrijp achteraf wel dat ze niet wisten hoe ze moesten reageren.

  1. Och ja, dat is ook een pijnlijke, hoe lief mensen dat ook bedoelen. Op dat moment word je er verdrietig van natuurlijk, maar achteraf is het misschien ook wel begrijpelijk dat mensen niet weten hoe ze moeten reageren. Alles goed nu met jullie dochter? Het moet in ieder geval wel een hectische tijd zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten